39 de trepte, de John Buchan

Nu citisem de ceva vreme un roman polițist, așa că am simțit nevoia să citesc unul scurt, pe care să-l devorez în câteva ore. Iar alegerea a fost 39 de trepte, de John Buchan, despre care nu știam nimic, dar care mi-a părut interesantă așa că am decis să o citesc.

Nu pot să nu menționez faptul că am primit cartea de la Magazinul-de-Carte.Ro, un anticariat online cu prețuri foarte bune, cu cărți la fel de bune, ce merită să fie mai cunoscut în rândul cititorilor.

Revin însă la cele 39 de trepte.

39 de trepte, de John Buchan – Recenzie

39 de trepteChiar dacă e un roman mic, am văzut că cei de la Wikipedia l-au clasat pe poziția 20 într-un top al celor mai bune romane polițiste. Și cred că au ales bine poziția, deoarece chiar este un roman bun.

Protagonistul este Richard Hannay, un scoțian care nu a mai fost acasă de foarte mult imp însă care în același timp se plictisește enorm în Marea Britanie, așa că decide să plece în Albania dacă în următoarele zile nu se va întâmpla nimic care să-i alunge plictiseala. Și se întâmplă.

Ajuna acasă, un vecin din bloc îl roagă să poată intra în apartamentul închiriat de Richard, iar după aceea îi dezvăluie acestuia că este urmărit pentru că știe un secret foarte important, motiv pentru care și-a înscenat moartea, iar acum are nevoie de o nouă identitate dar și să stea ascuns o vreme pentru a-și face planurile cu care să dejoace planurile nemților care amenință Anglia cu războiul.

Richard este desigur captivat de povestea acestuia și îl crede pe cuvânt mai ales peste câteva zile când, după ce ajunge mai târziu acasă, îl găsește pe Scudder – vecinul său aflat în pericol – cu un cuțit înfipt în piept, fără suflare. Văzând acestea, Richard se panichează și se vede într-o situație foarte delicată.

Poliția va crede cu siguranță că el l-a ucis pe Scudder, iar cei care i-au făcut capătul lui Scudder vor veni desigur și după el, mai ales că cel din urmă i-a dezvăluit secretele. Astfel, de dimineață, acesta împrumută hainele unui tânăr lăptar și pleacă din oraș pentru o vreme.

Doar că atât poliția cât și prietenii lui Scudder sunt pe urmele sale, motiv pentru care restul romanului se transformă într-o adevărată cursă în care Richard încearcă să scape și să se ascundă de cei care-l urmăresc, precum și să dezlege adevărata problemă despre care vorbea Scudder care se pare că a vorbit codificat.

Astfel, suspansul crește iar romanul se va dovedi a fi mai palpitant de la o pagină la alta. Totuși, în final, 39 de trepte se dovedește a fi o carte bună, un adevărat roman polițist scurt dar complex totodată.

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*