50 de cărți de citit pentru adolescenți

Am promis mai multor persoane că voi face încă un top, unul mai complex de data aceasta, cu cărți de citit pentru adolescenți. Mi-am rezervat astfel câteva ore și astfel astăzi fac un top de 50 de cărți pe care orice adolescent ar trebui să le citească. Totuși țin să menționez că numărul este unul mic în comparație cu numărul de cărți bune existente pe care adolescenții ar trebui să le citească.

50 de cărți de citit pentru adolescenți

Mai jos puteți vedea cele 50 de cărți de citit pentru adolescenți. De asemenea vă mai aștept și cu propuneri prin intermediul comentariilor.


1-7.Seria Harry Potter – J.K. Rowling

 1. Harry Potter și Piatra Filozofală
 2. Harry Potter și Camera Secretelor
 3. Harry Potter și Prizonierul din Azkaban
 4. Harry Potter și Pocalul de Foc
 5. Harry Potter și Ordinul Phoenix
 6. Harry Potter și Prințul Semipur
 7. Harry Potter și Talismanele Morții

Cu siguranță seria de cărți Harry Potter este una dintre cele mai de succes serii. Acestea, după cum spune și titlul, îl au în centru pe tânărul vărjitor Harry Potter care împreună cu tovarășii săi de magie Ron și Hermione învață magia la Hogwarts dar și se confruntă totodată și cu forțele răului printre care și Cap-de-Mort, cel care l-a lăsat orfan pe Harry.

8-10.Jocurile Foamei – Suzanne Collins

 1. Jocurile Foamei
 2. Sfidarea
 3. Revolta

O altă serie de succes este cea a Suzannei Collins. Cele trei cărți din seria Hunger Games au prins foarte bine în rândul adolescenților fiind astfel foarte apreciate. Acestea urmăresc povestea lui Katniss și Peeta care fără să vrea participă la jocurile pe care capitala le organizează în fiecare an, riscându-și astfel viața în aceste jocuri.

9.Romanul adolescentului miop – Mircea Eliade

Adolescenții nu trebuie să citească doar cărți din literatura universală ci sunt și opere ale autorilor români ce fac parte din literatura obligatorie de cărți pentru adolescenți. Printre acestea se află și Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade. Această carte prezintă adolescența unui tânăr care caută împlinirea prin intermediul dragostei. Cu siguranță fiecare adolescent se va regăsi în personajul principal atunci când va citi această carte.

10.Marile speranțe – Charles Dickens

O altă carte pentru adolescenți este și . Despre aceasta nu vom spune nimic deoarece aveți o recenzie aici.

11.Jane Eyre – Charlotte Bronte

În adolescență cunoaștem pentru prima dată iubirea în adevăratul sens al cuvântului. Astfel ar trebui citite câteva opere precum Jane Eyre de Charlotte Bronte.

12.La răscruce de vânturi – Emily Bronte

O altă carte de dragoste pe care orice adolescent ar trebui să o citească este La răscruce de vânturi de Emily Bronte. Aceasta prezintă o poveste de dragoste care întâmpină însă tot mai multe probleme.

13.Hoțul de cărți – Markus Zusak

Hoțul de cărți este o carte destul de nouă în literatură însă este considerată a fi una de excepție bucurându-se astfel de aprecierea tuturor celor care au citit-o. Puteți citi recenzia cărții aici pe blog însă noi vă recomandăm să o cumpărați imediat ce aveți ocazia.

14-15.Divergent și Insurgent – Veronica Roth

Dacă ți-a plăcut seria de cărți Jocurile Foamei atunci cu siguranță îți vor plăcea și cele două cărți scrise de Veronica Roth. Acțiunea se petrece în Chicago și urmărește rivalitatea dintre cinci facțiuni în care societatea este împărțită. Beatrice, personajul principal al cărților, este nevoită să aleagă una din cele cinci facțiuni. Pentru a afla ce facțiune alege îți recomandăm să cumperi cartea și, dacă ți-a plăcut, poți cumpăra și volumul II numit Insurgent.

16-20.Hobbitul și Stăpânul inelelor – J.R.R. Tolkien

Ești adolescent și ți-a plăcut seria de cărți Harry Potter. Dacă este adevărată afirmația mea atunci cu siguranță îți va plăcea și Hobbitul de Tolkien. O lume fantastică plină de aventuri cu gnomi, elfi și hobbiți. Dar totuși nu doresc să vă spun povestea în locul lui Tolkien așa că îți recomand să cumperi cartea. Dacă ai citit Hobbitul și ți-a plăcut atunci trebuie să citești și cele trei cărți din seria Stăpânul Inelelor:

 1. Frăția inelului
 2. Cele două turnuri
 3. Întoarcerea regelui

21.Jurnalul unui adolescent timid – Stephen Chbosky

Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chbosky este o carte care prezintă povestea lui Charlie care își povestește viața unui prieten adolescent prin intermediul scrisorilor. Aceasta este o carte foarte apreciată fiind un bestseller.

22.De veghe în lanul de secară – J.D. Salinger

Personajul principal al acestei cărți este Holden Caulfield, un adolescent rebel care face parte dintr-o familie cu o situație financiară foarte bună. Acesta își povestește ultimele lui zile petrecute la școală fiind pe cale de a rămâne corigent la mai multe materii.

23.Împăratul muștelor – William Golding

Puterea poate lua mințile oricui, indiferent de vârstă. Acest lucru se întâmplă și în cartea lui William Golding în care mai mulți copii ajung să fie captivi pe o insulă și, din dorința de supraviețuire, trebuie să fie ales un șef care să se ocupe de organizare. Dacă nu ai citit până acum această carte atunci trebuie numaidecât .

24-29.Academia vampirilor – Richelle Mead

 1. Academia vampirilor volumul 1
 2. Inițierea
 3. Atingerea umbrei
 4. Jurământ de sânge: Partea I și Partea II
 5. Limitele spiritului Partea I și Partea II
 6. Sacrificiu Final Partea I și Partea II

Vampirii au făcut mereu parte din imaginația adolescenților. Astfel au fost scrise o mulțime de cărți cu vampiri printre care cele mai apreciate de către adolescenți fiind cărțile din seria Academia vampirilor.

30.Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee

Acțiunea acestei cărți se petrece într-un oraș sudist și o are în centrul atenției pe Scout Fitch, martora unor întămplări dramatice cauzate de acuzarea unui bărbat de culoare de violul unei femei albe. Tatăl personajului principal este avocatul apărării acestuia și astfel urmează un proces plin de prejudecăți și de evenimente neașteptate.

31.Maitreyi – Mircea Eliade

O altă carte din literatura românească pe care o recomand fiecărui adolescent este Maitreyi de Mircea Eliade. O poveste de dragoste imposibilă te va face să te bucuri și să plângi citind-o.

32-34.Twilight – Stephenie Meyer

 1. Amurg Partea I și Partea II
 2. Luna nouă
 3. Eclipsa

Probabil cărțile cu vampiri sunt cele mai apreciate de cititorii adolescenți. Spun asta deoarece o altă serie se află în topul celor 50 de cărți pentru adolescenți. Mai exact este vorba despre cărțile lui Stephenie Meyer. Acestea prezintă dragostea dintr-o tânără și un vampir precum și lupta acestora cu vârcolacii.

35.Sub aceeași stea – John Green

Sub aceeași stea este o carte publicată destul de recent care se bucură de toată atenția adolescenților precum și de o mulțime de premii devenind astfel un bestseller. Sub aceeași stea de John Green prezintă o frumoasă poveste de dragoste cu care a captat astfel toată atenția. Puteți câștiga această carte participând la concursul lunar de recenzii.

36.Cei trei muschetari – Alexandre Dumas

Cei trei muschetari este un roman în care aventura este pe primul loc. Pe scurt, aceasta prezintă aventurile celor trei muschetari Atos, Portos și Aramis.

37.Nouă povestiri – J.D. Salinger

J.D Salinger se pare că se bucură de două locuri în acest top. Dacă mai sus recomandam De veghe în lanul de secară, pe locul 34 poziționez Nouă povestiri scrisă tot de J.D. Salinger, o carte ce reprezintă o lectură ușoară și plăcută totodată.

38.La Medeleni – Ionel Teodoreanu

Ne întoarcem iar la literatura românească și vă recomand La Medeleni de Ionel Teodoreanu. Aceasta prezintă povestea a trei copii: Olguța, Dănuț și Monica iar povestea este încadrată în satul Medeleni, după cum ne dăm seama și din titlul cărții.

39. Lorelei – Ionel Teodoreanu

Pe locul 36 se află tot o carte scrisă de Ionel Teodoreanu. Mai exact este vorba despre Lorelei, o frumoasă poveste cu personaje precum Luli și Gabriela Nei.

40.La sud de graniță, la vest de soare – Haruki Murakami

O altă carte pe care o recomand fiecărui adolescent este cea scrisă de Haruki Murakami, La sud de graniță, la vest de soare. Aceasta prezintă o iubire privită de la adolescență până la maturitate. Cartea îl are în prim plan pe Hajime care este marcat de o poveste de iubire din trecut.

41.Vechiul oraș imperial – Yasunari Kawabata

O carte mai puțin cunoscută este Vechiul oraș imperial de Yasunari Kawabata. Acțiunea se petrece după cel de-al Doilea Război Mondial iar ca personaje principale sunt două surori gemene care își caută liniștea prin intermediul iubirii.

42.Elevul Dima dintr-a șaptea – Mihail Drumeș

Ce carte poate fi mai bună pentru adolescenți decât una cu adolescenți ? O carte în care tinerii se îndrăgostesc, fac tot felul de năzbâtii, fac jurăminte, sunt aproape să se sinucidă șamd. Pe scurt, dau piept în piept cu viața.

43.Invitația la vals – Mihail Drumeș

Invitația la vals de Mihai Drumeș este un alt titlu de-al scriitorului pe care orice adolescent ar trebui să îl aibă în bibliotecă. Aceasta prezintă povestea de dragoste dintre doi studenți, Tudor și Micaela. Recomand această carte tuturor adolescenților care au cunoscut cel puțin pentru o clipă iubirea.

44.Scrisoare de dragoste – Mihail Drumeș

Consider că aceste trei opere semnate de Mihail Drumeș ar trebui citite de către fiecare adolescent. Scrisoare de dragoste este un roman în care ni se prezintă puterea banilor iar suspansul se află la cote înalte. De asemenea aceasta este o carte potrivită fiecărei vârste.

45.Opere de-ale lui Jules Verne

Jules Verne a avut ca public țintă în pricipal cititorii adolescenți. Opere precum Căpitan la cincisprezece ani, Douăzeci de mii de leghe sub mări și O călătorie spre centrul pământului ar trebui să fie citite de către fiecare adolescent.

46.Un yankeu la curtea regelui Arthur – Mark Twain

Probabil unul dintre cele mai cunoscute romane de-ale lui Mark Twain, Un yankeu la curtea regelui Arthur prezintă povestea lui Hank care își revine după o lovitură puternică la cap și astfel se trezește cu o mie trei sute de ani în urmă.

47.Pe aripile vântului – Margaret Mitchell

Desprea această carte nu voi mai spune nimic deoarece însuși titlul acesteia spune totul. O carte atât de cunoscută trebuie să facă parte din lectura fiecărui om indiferent că este adolescent sau adult.

48.Lolita – Vladimir Nabokov

O carte din literatura rusească, Lolita, chiar dacă tratează o problemă care poate ar fi mai în măsură pentru adulți, eu o recomand și adolescenților care se află la trecerea de la această vârstă frumoasă la una și mai frumoasă, la studenție.

49.Căutând-o pe Alaska – John Green

John Green este un scriitor îndrăgit de către adolescenți, la fel și cărțile sale. Căutând-o pe Alaska de John Green prezintă povestea lui Miles Halter, un adolescent retras, care atunci când Alaska Young își face apariția în grupul său de prieteni acesta devine tulburat de sentimentele pe care ea i le provoacă. pentru a vedea ce se va întâmpla cu cei doi tineri.

50.De 19 ori Katherine – John Green

Am ales să închei acest top tot cu o carte de-a lui John Green. Aceasta a primit foarte multe aprecieri pozitive pe Goodreads și astfel trebuie introdusă și ea în topul celor 50 de cărți de citit pentru adolescențiîi are în centru pe Colin și Hassan, doi buni prieteni, care pleacă departe de casă pentru a uita eșecurile din dragoste. Printre cuvintele care descriu cel mai bine această carte sunt iubirea, prietenia și umorul.

Așadar, acesta este topul meu de 50 de cărți de citit pentru adolescenți. Sunt conștient de faptul că există multe alte cărți ce merită citite de către adolescenți și astfel puteți face propuneri prin intermediul secțiunii de comentarii.

cărți de citit pentru adolescenți

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

19 Comments Posted

 1. De mult am vrut să citesc „De veghe în lanul cu secară” şi totuşi,mereu m-a oprit ceva. De data asta , chiar vreau să îi acord o şansă mai ales dacă ţin cont şi de locul pe care îl ocupă în topul tău.

 2. Am ramas cumva satifsfacut vazand ca la 15 ani le-am citit pe majoritatea. Presupun ca este o lista foarte ok. Totusi tema romanului adolescentului miop nu este nici pe departe dragostea , ci incercarea naratorului de a se implinii pe plan spiritual, de a se intelege pe sine insusi si scopul sau. De asemena la Eliade nu vad Maitrey ca o care ok cu care sa incepi sa il descoperi pe acesta , mult mai bine ar fi sa recomandati nuvelele sale fantastice , cel putin mie mi s-au parut mult mai captivante.

  • Fiica mea tocmai a descoperit-o pe Cassandra Clare cu seria Dispozitive Infernale. Din pacate nu am reusit sa mai gasesc si al treilea volum, Printesa Mecanica. Ma poate ajuta cineva sa o achizitionez? Adresa mea de mail este criss.amza@gmail.com. Multumesc!

2 Trackbacks & Pingbacks

 1. Ce beneficii aduc cartile asupra dezvoltarii copilului tau | Blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE!
 2. Tinerii de astăzi citesc, trebuie doar să știi unde să-i cauți - BlogdeCarti.Ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*