Black Friday vs. Gaudeamus

Zilele trecute au adus bucurie pasionaților de lectură, care au avut șansa de a achiziționa volumele dorite la prețuri promoționale, fie participând la mult așteptatul târg de carte Gaudeamus, fie apelând la reducerile oferite de site-urile online specializate în acest sens.

Pentru că sărbătorile se apropie și cadourile livrești sunt, pentru mine, cea mai mare bucurie (fie și atunci când mi le ofer…)  am profitat de ofertele ambelor evenimente și m-am gândit să trasez o paralelă între târg și site-uri( respectiv Libris, pentru că de aici obișnuiesc să îmi cumpăr cărți). În total am achiziționat zece volume pe care le râvneam de ceva vreme, dar iată ca abia acum a venit momentul pentru a le găsi loc în bibliotecă.

Vineri dimineață entuziasmul meu era peste măsura. Libris, deși acuzat de mulți ca fiind „zgârcit” în promoții, m-a uimit prin multitudinea de volume la prețuri reduse fie și cu 80%. Recunosc… nu toate volumele reduse corespundeau gusturilor mele, unele fiind, pentru mine, parte a ceea ce eu numesc „maculatură” sau „cărți de umplutură”. Totuși, am avut norocul de a găsi la prețuri pe care nici nu le visam, câteva dintre cărțile de care aveam nevoie pentru olimpiadă sau pe care, pur și simplu, mi le doream. Ma refer la „Texte captivante” de Borges, „Către un zeu necunoscut”- J.Steinbeck, „Ultimul caiet” al lui Jose Saramago și o carte care cuprinde mai multe opere semnate de Camus. În total am plătit 43, 75 lei, deși suma inițială, la prețurile obișnuite atribuite acestor opere, se ridica undeva aproape de 150 lei. Avantajos, nu? În plus, coletul mi-a sosit sâmbătă, însă, nefiind disponibilă, am reprogramat livrarea pentru ziua de astăzi.

Dar, cum Gaudeamus rămâne evenimentul pe care îl aștept în fiecare an cu sufletul la gură nu am putut să ratez șansa de a trece pe la București și de a vedea ce mai găsesc, deși achiziționasem deja câteva cărți. Mii de oameni, fapt îmbucurător pentru mine, „populau” Romexpo, în căutare de volume. Era minunat să vezi copii și bătrâni, tineri și adulți interesați de cultură, cu zâmbetul pe buze și cu dorința în privire de a cumpăra cât mai multe scrieri. Pentru că am participat și anul trecut (și nu numai!) și știam despre ce este vorba, am ocolit standurile de la etaj, majoritatea axate pe o disciplină sau destinate mediului universitar, hotărând că este mai bine să vizitez editurile preferate. Bineînțeles, m-am oprit a fost Humanitas, în disperata căutare a noii cărți a lui Cărtărescu (de altfel, unul dintre autorii mei preferați). Cred că, de fapt, tocmai dorința de a cumpăra această carte m-a făcut să particip la târg. Humanitas era cel mai aglomerat stand, foarte mulți fiind interesați de cărțile autorilor contemporani, însă prețurile nu erau cu mult sub cele obișnuite, fapt care m-a dezamăgit într-o oarecare măsură. Polirom a fost următoarea destinație, de unde am cumpărat trei cărți („Du-te și pune un străjer”-Harper Lee, „Bonjour tristesse”-Francois Sagan și „După cutremur”-H.Murakami), reduse și nu prea. Am vizitat și celelalte edituri, precum Rao, Nemira, dar, cum nu obișnuiesc să citesc ceea ce ei promovează, în general, nu am acordat o atenție extraordinară. Foarte mult mi-au plăcut cărțile pentru copii și cel mai interesant stand din tot târgul mi s-a părut unul al cărui nume, din nefericire, îmi scapă, dar care avea cărți de povești cu ilustrații inedite. Cu toate acestea, prețurile erau destul de ridicate (50-60 lei). Ultimul popas a fost la editura Art, pe care am ținut neapărat să o vizitez, întrucât anul trecut găsisem cărți de care aveam nevoie, cărți foarte bune, la doar 8 sau 10 lei. Ei bine, Art a păstrat tradiția și în acest an. Numeroase cărți din literatura română sau universală, volume premiate la diverse concursuri literare, aveau prețuri promoționale și foarte multă lume profita de acest lucru. Am văzut oameni cu brațele pline de romane. Din nefericire, oboseala și lipsa de răbdare și-au spus cuvântul în cazul meu, așa că, în grabă, am găsit două volume pe care mi le doream: „Iubește revoluția”-Soljenițîn și „Viziunea vizuinii”-Marin Sorescu (un scriitor român extraordinar căruia merită să îi acordați o șansă, dacă nu ați făcut-o deja). Toate volumele m-au costat aproximativ 150 lei.

Mărturisesc că nu am asistat la nicio lansare, la niciun eveniment promovat în cadrul târgului, însă trăiesc încă regretul de a nu fi ajuns la lansarea lui Cărtărescu, din cauza programului încărcat…Poate data viitoare.

Gaudeamus este el însuși un eveniment la care merită să participi, dar, dacă ai de gând să îți cumperi ceva, îți recomand să verifici întâi ofertele online, pentru că, în acest an, cred eu, au fost mult mai avantajoase. Reducerile în cadrul târgului nu au fost spectaculoase, singurele care au meritat fiind cele de la Art, după umila mea părere. Bineînțeles, părerile sunt împărțite, dar acest fapt depinde și de ce anume cauți. În cazul meu, site-urile specializate au fost cu mult mai profitabile și darnice, însă nu regret niciun moment experiența Gaudeamus.

Dar voi? Ce ați mai achiziționat și ce mai citiți?

12278961_920883031337235_5840083338661011547_n-compressor

About Dayana 17 Articles
Elevă, adolescentă, viitoare profesoară de română, dar dincolo de toate, iubitoare de literatură. Citesc și creez în speranța că, într-o bună zi, oamenii vor lua în serios ceea ce doresc să transmit și, asemenea unui „Mic Prinț” voi reuși să le schimb viața.Iubesc mai ales cărțile care cuprind și o parte de filosofie, de psihologie, cărțile cu personaje si mesaje puternice, inedite.

6 Comments Posted

  1. Am ales sa apelez la varianta online pentru a-mi cumpara carti, anul acesta fiind ceva mai incarcata aceasta perioada. Insa ma bucur de faptul ca am gasit exact ceea ce imi placea si la preturi ceva mai mici. Oricum aveam de gand sa cumpar acele carti, fie ca pretul lor se reducea sau nu, insa asta mi-a mers sa aloc banii economisiti pentru.. alte carti.

  2. Nu inteleg de ce aceste targuri de carti – Gaudeamus si Bookfest nu prea au reduceri, mai ales la editurile mari. E o ocazie excelenta pentru ei sa se promoveze. Eu prefer sa cumpar online, e mereu mai convenabil.

    • Este o strategie de marketing, pentru ca, participand foarte multa lume, este in avantajul lor sa profite de acest lucru, astfel pastrand preturile aproape de cele initiale. In plus, se adauga si faptul ca taxele platite de editura pentru a participa in cadrul targului sunt foarte mari. Trebuie cumva sa scoata profit…

  3. Gaudeamus e mai mult un eveniment pentru lansări de carte şi vizibilitate pentru edituri. Eu din păcate nu am ajuns, deşi mi-aş fi dorit. În general totuşi prefer să cumpăr cărţile din librării/anticariate/târguri deşi văd că online-ul are oferte mai generoase.

    • Intr-adevar, Gaudeamus merita vizitat macar pentru evenimentele pe care le promoveaza, insa, comparativ cu online-ul, este mult mai scump…din nefericire.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*