Criza cititorului-cum trecem peste?

Indiferent de iubirea infinită pe care o poartă livrescului, cititorul se lovește uneori de crize „existențiale”, în care pasiunea pentru citit pare a se ascunde, înlocuită fiind de o lipsă acută de „chef”. Fără tragere de inimă privim cărțile și le lăsăm în așteptarea lor, tăcute, neștiind cum să luptăm cu noi și cu impasul în care ne aflăm. Pentru că nu am reușit să găsesc un termen științific pentru acest, să spunem, „fenomen” psihologic, îmi voi permite să îl numesc simplu: „criza cititorului”.

Ultimele săptămâni m-au pus față în față cu această problemă, după ce o vară întreagă am petrecut-o printre file. Poate că tocmai amalgamul de lecturi cu care mi-am colorat zilele de vacanță m-a îndepărtat de dragul de a mai citi, de parcă „paharul” s-a umplut brusc sau poate pur și simplu, în mod involuntar, am fost acaparată deopotrivă de o lipsă de timp, motivație și chef. Rareori mi se întâmplă să nu îmi vină pofta de a răsfoi câte un volum, îndeosebi în timpul școlii, în pauze sau seara, după o zi încărcată, dincolo de care simt nevoia de a mă retrage într-o altă lume, devenind un alt „eu”. Și, cum mă aflam într-un moment de meditație asupra inconvenientului, mi-am întors gândurile și ideile către metode prin care să combat „criza cititorului” și să redescopăr motivația și dorința de a citi.

 • Împrietenește-te cu noi cărți!

Pentru un cititor, a primi un volum nou este întotdeauna un prilej de bucurie și îi sporește nerăbdarea de a se pune numaidecât „cu burta pe carte”, deslușind povestea de dincolo de coperte. De aceea, în momentul în care nu-ți vine să mai citești nimic, de parcă niciun volum din biblioteca ta nu pare a-ți „face cu ochiul”, încearcă să îți achiziționezi o carte nouă sau, măcar, să faci o vizită la bibliotecă și să împrumuți câte ceva. Fără doar și poate că plimbarea fie printre rafturile librăriei preferate, fie printre cele ale bibliotecii din apropiere îți va trezi pofta pentru lectură prin multitudinea de volume tentante cu care te vei întâlni.

 

 •          Discută cu prietenii tăi!

Cu siguranță că în cercul tău de prieteni se găsesc și pasionați, asemenea ție, de arta cuvântului, iar discuțiile cu ei, cu și despre ceea ce citesc sau ceea ce intenționează să citească te vor face curios și te vor îndruma spre lectură. Dezbateți împreună romanele citite, discutați despre diverse pasaje, organizați seri tip cenaclu, în care să vorbiți despre literatură: imposibil, în acest fel, să nu simți nevoia de a te întoarce la obiceiurile tale de cititor înrăit!

 

 • Citește recenzii sau articole despre cărți!

Mediul virtual este plin de site-uri și bloguri prin care se urmărește promovarea literaturii. Ai, deci, la dispoziție o gamă largă de unde poți alege să citești recenzii sau articole care țin de sfera livrescului (un exemplu pertinent este chiar acest blog!). De ce nu ai apela, așadar, la ele pentru a-ți stârni pofta de citit? Părerile celorlați și recomandările prezentate o să te încurajeze să te reîntorci în lumea ficțiunii. Și, dacă nici măcar cititul articolelor nu te mai atrage, poți recurge la comunitatea BookTube: filmulețele de acolo pot fi utile!

 

 • Provocările!

O altă modalitate interesantă prin care te poți motiva în privința cititului este reprezentată de provocările care circulă pe Internet. Fie că vorbim despre pozele în care sunt inscripționate diverse cerințe care vizează anumite cărți, despre provocările create chiar de tine sau despre cele ale unor site-uri precum Goodreads unde fiecare lectură este contorizată, provocările te vor menține competitiv și te vor „împinge” să nu îți abandonezi scopul. Pentru un plus de originalitate și, totodată, de motivație, îți poți crea propria provocare: stabilește-ți un număr de cărți pe care vrei să îl citești până la sfârșitul anului și o recompensă pentru îndeplinirea acestei „misiuni”.

 

 • Încăpățânează-te să citești!

Poate părea complicat, dar dacă te „obligi” să citești este de ajuns să parcurgi una-două pagini și vei descoperi că nu mai poți renunța la volum. De multe ori avem un blocaj și ne impunem singuri limite. Să încercăm și invers! Dacă ne forțăm să citim zece pagini pe zi, într-o singură luna terminăm un roman sau chiar două, în funcție de numărul de pagini. Dar, cu siguranță că mulți dintre noi nu ne putem limita la un număr atât de mic de file întoarse. Totuși, în momentele critice, câteva paragrafe forțat citite pot deschide apetitul de lectură, ajutându-ne să învingem „criza cititorului”.

În cazul meu, metodele de mai sus s-au dovedit utile, în sensul în care, prin ele, am reușit să îmi recapăt pofta de a mă întoarce în brațele calde și primitoare ale cărților. Sper să vă ajute și pe voi! Care sunt „remediile” voastre pentru perioadele în care nu aveți chef să citiți? tumblr_mi2rarhSbG1s1ijhgo1_500-compressor

About Dayana 17 Articles
Elevă, adolescentă, viitoare profesoară de română, dar dincolo de toate, iubitoare de literatură. Citesc și creez în speranța că, într-o bună zi, oamenii vor lua în serios ceea ce doresc să transmit și, asemenea unui „Mic Prinț” voi reuși să le schimb viața.Iubesc mai ales cărțile care cuprind și o parte de filosofie, de psihologie, cărțile cu personaje si mesaje puternice, inedite.

3 Comments Posted

 1. Interesant subiect! – care cititor înrăit n-a trecut oare prin această criză? 🙂
  În cazul meu, din copilărie m-am obişnuit să citesc „câteva pagini” (între una şi cincizeci) înainte de culcare – altfel nu pot să adorm. Dar dincolo de acest tabiet, am avut perioade de „lâncezeală” literară.
  O metodă care funcţionează la mine: recitesc o carte foarte dragă mie. Chiar dacă n-o termin, îmi redă pofta „normală” de citit.

 2. Eu cred că am suferit de criza cititorului vreo 3 ani de zile :)) După facultate şi master citeam în medie câte o carte pe lună. Mi-am revenit de când mi-am deschis blogul şi ce m-a ajutat foarte mult în a-mi canaliza energia spre citit au fost recomandările pe care le-am citit pe alte bloguri, sau targetul impus pe goodreads.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*