imparatul mustelor de william golding

Împăratul muștelor, de William Golding

Am văzut filmul la liceu, la ora de engleză, iar după ce am văzut că există și cartea, mi-a cam părut rău că am văzut mai întâi filmul. Totuși, am așteptat o vreme să uit cât de cât acțiunea filmului pentru a începe cartea, iar în urmă cu câteva zile am trecut la fapte.

În mare parte știam încă multe lucruri ce se vor întâmpla, însă asta nu a oprit suspansul și nici dorința de a tot citi pentru a vedea ce se întâmplă până la final.

Împăratul muștelor, de William Golding – Recenzie

Împăratul muștelor, de William GoldingDupă ce avionul lor s-a prăbușit, mai mulți copii ajung să rămână singuri pe o insulă pe care se pare că nu se află niciun „om mare”, motiv pentru care trebuie să supraviețuiască singuri până când cineva îi va găsi.

Personajul principal al romanului Împăratul muștelor este Ralph, unul dintre băieții mari care ajunge să devină și liderul copiilor, pe care încearcă să-i organizeze în așa fel încât să mențină un foc aprins în permanență pentru a fi văzuți în cazul în care trece vreun vapor.

În ciuda încercărilor sale, planurile lui Ralph sunt încurcate de un alt copil, Jack, liderul vânătorilor, o adevărată provocare pentru Ralph care pierde ușor-ușor controlul asupra grupului.

Chiar dacă este ironizat de tot grupul, Piggy – un băiat mai plinuț și cu probleme de vedere – este mâna dreapta al lui Ralph, ajutându-l de foarte multe ori să rămână stăpân pe sine și să ia deciziile cele mai inteligente.

Totuși, postul de șef reprezintă o provocare pentru Jack, așa că Ralph se vede nevoit să lupte împotriva abilităților lui Jack de a vâna precum și împotriva influenței acestuia, cu care reușește să atragă tot mai mulți vânători de partea sa.

Cu cât timpul trece tot mai mult, copiii pierd controlul asupra propriilor acțiuni, controlați parcă de sălbăticia unde au ajuns fără să vrea și pe care au încercat să o îmblânzească.

Concluzii

Chiar dacă vorbim despre o carte în teorie ușoară, scrisă într-un stil care nu-ți dă bătăi de cap și povestită prin ochii unui copil, inocența este rareori prezentă în Împăratul muștelor, iar deseori ajungi mai degrabă să fii tulburat de acțiunile micilor naufragiați. Este de asemenea un roman care dovedește că dorința de putere poate chiar să ia și mințile inocente ale unor copii, care ajung la gesturi necugetate doar pentru funcția de lider.

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*