Recenzie Calea lui Mandela de Richard Stengel

Biografia intitulată Calea lui Mandela scrisă de Richard Stengel am câștigat-o la un concurs organizat de Claudiu pe blogul său iar prin intermediul acestui articol doresc să îi mulțumesc iar pentru această carte bună. Este prima biografie pe care o citesc și mă bucur că am citit-o pe cea a lui Nelson Mandela.

Mă feream până acum de acest tip de cărți deoarece credeam că sunt plictisitoare, vorbindu-se doar despre o persoană, de când s-a născut până când a murit. Nu, aceasta este o biografie mult mai interesantă și ni se oferă 15 lecții de viață caracteristice lui Nelson Mandela.

Cred că nu este cazul să mai spun cine este Nelson Mandela însă dacă doriți să citiți câteva lucruri despre el, o puteți face aici. Totuși eu vă recomand să citiți cartea deoarece este mult mai plăcut și educativ totodată.

Sincer să fiu, această carte am citit-o fix în momentul potrivit. Pe lângă faptul că mi-am îmbogățit cunoștințele generale aflând mai multe despre acest om care este un erou pentru foarte multă lume, chiar și eu îl consider așa, lecțiile din carte au sosit în momentul în care aveam cea mai mare nevoie de ele. Chiar aveam foarte multe dileme legate de propria persoană în raport cu cei din jurul meu iar această carte m-a ajutat să le înțeleg.

Mi-a plăcut foarte mult cum a fost relatată întreaga viață a lui Nelson Mandela chiar dacă nu este accentuată foarte mult, fiind mai degrabă un fundal pe baza căruia sunt oferite cele 15 lecții intitulate foarte sugestiv.

Calea lui Mandela este o carte care te învață să fii lider, sau cel puțin îți oferă câteva sfaturi principale pentru a fi un lider bun. Aflăm faptul că Mandela nu se sfia să facă și treburile de jos astfel încât atunci când era în pușcărie nu de puține ori era văzut ducând oala de noapte a unui coleg care nu se simțea bine. El nu privea acest lucru ca pe o rușine, chiar dacă nu cred că e o activitate prea plăcută, ci ca pe un lucru firesc.

De asemenea mi-a plăcut foarte mult viziunea președintelui african care căuta pe cât mai mult posibil să vadă binele din cei din jurul său, lucru pe care nu prea îl mai vezi la cei din ziua de azi care caută pe cât mai mult cu putință să-și jignească adversarii. Mandela făcea total opusul și deseori oferea declarații în care își arăta aprecierea față de adversarii săi politici.

„Lumea va avea impresia că văd prea mult bine în oameni”, mi-a spus odată Mandela. „E o critică pe care am acceptat-o și am încercat să mă adaptez pentru că, indiferent dacă e bine sau rău, cred că e profitabil. E un lucru bun să presupui că ceilalți oameni sunt integri și onești și să acționezi în baza acestei credințe, deoarece ai tendința de a le atrage integritatea și cinstea dacă îi privești pozitiv pe cei lângă care muncești.”

Mi-a plăcut mult și faptul că nu este o carte scrisă din perspectiva lui Mandela, chiar dacă vorbim despre biografia sa, ci din cea a lui Richard Stengel, autor care reușește să se atașeze foarte mult de președintele african astfel încât după o perioadă îndelungată petrecută împreună, cei doi devin leagă o prietenie frumoasă.

Nu se împiedică de sentimente și nu speră atunci când nu există speranță. În toți acei ani negri, nu a crezut niciodată în miracole. Dacă există, miracolele sunt doar creația omului; reușești să urnești lucrurile în direcția dorită doar prin muncă susținută și disciplină. Nu te poți baza pe noroc sau intervenție divină.

Așadar, Calea lui Mandela este o carte pe care o recomand oricărui cititor sau oricărei cititoare care dorește să-și îmbogățească cunoștințele generale, care dorește să afle despre ce înseamnă să fii un lider adevărat precum și despre ce înseamnă să fii om. Sunt sigur că cele 15 lecții despre viață, iubire și curaj va reuși să impresioneze pe oricine.

recenzie calea lui mandela

 

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*