Recenzie Ia uite cine s-a întors de Timur Vermes

Deseori caut cărți online pe Libris, și chiar dacă nu le comand atunci când le văd, le trec pe lista de cărți pe care vreau să le citesc iar când pot face rost de ele, le citesc. Așa s-a întâmplat și cu Ia uite cine s-a întors” scrisă de Timur Vermes. Îmi place cultura Germaniei iar Hitler mi se pare un personaj genial, în ciuda uciderilor în masă de care este vinovat. Totuși nu am dorit să îmi încarc mintea cu energie negativă așa că am ales să citesc această carte deoarece dispune și de un gram de amuzament.

„-Este adevărat că îl admirați pe Adolf Hitler?

-Doar dimineața, în oglindă, am glumit eu, dar ea îmi ignoră nerăbdătoare răspunsul.

-Bine, mai precis atunci: admirați realizările lui Adolf Hitler ?

-Admirați realizările lui Ute Kassler ?

-Așa nu ajungem nicăieri, zise ea supărată. Doar eu nu sunt moartă.

-Probabil că vă pare rău, i-am spus, dar nici eu nu sunt.”

ia-uite-cine-s-a-intorsAm ales să scriu acest citat fără să îi fac vreo introducere deoarece mi se pare cel mai sugestiv în legătura cu acțiunea cărții. Poate că v-ați dat seama deja, în cartea intitulată Ia uite cine s-a întors personajul principal este Adolf Hitler, care se trezește în anul 2011 considerând că încă se află în război, fiind total desprins de realitate.

M-a impresionat foarte mult capacitatea cu care acesta s-a adaptat noii Germanii. Astfel acesta ajunge să folosească internetul și telefonul mobil fără nicio problemă precum și să devină o adevărată vedetă atât în televiziune cât și pe Youtube. Mai interesant este faptul că Adolf Hitler reușește să producă divertisment cu toate că nu acesta este scopul său. Totuși toată această atenție pe care o primește peste noapte, devine dăunătoare atrăgând chiar și dușmani.

Cu toate că mă așteptam să fie mai amuzantă, cartea lui Timur Vermes îți aduce deseori câte un zâmbet pe buze. Amuzante sunt scenele în care el crede că încă se află încă în război, considerând că mai este conducătorul absolut al Germaniei.

„-Hei, tataie! Trage și tu un șut!

-Ei, ce fel de tataie mai e și ăsta?

Probabil că lăsasem impresia de neajutorare, cei trei Hitlerjungen observaseră foarte bine acest lucru. Terminaseră cu fotbalul și se apropiau respectuoși, ceea ce era de înțeles, căci a-l întâlni pe Fuhrerul Reichului German pe un maidan folosit pentru sport și oțelire corporală, între năsturași și păpădii, reprezenta chiar și pentru un tânăr imatur o schimbare neobișnuită a cursului zilei, astfel ceata de băieți, dornici să ajute, veneau cu pas iute de ogar. […] Apoi mi-am dres glasul și l-am întrebat pe conducătorul detașamentului:

-Unde e Bormann ?

-Cine mai e și ăsta?

Era de neconceput.

-Bormann! Martin.

-Nu cunosc.

-N-am auzit.

-Cum arată tipul?

-Ca un reichsleiter, ce mama naibii!”

Aceste dialoguri dintre Adolf Hitler care consideră că încă se află în război și cetățenii germani care sunt mereu nedumeriți aduc deseori câte un zâmbet pe buze. Ba mai mult decât atât, Hitler se dovedește a fi atât un personaj cu o ironie bine conturată precum și cu înclinații către perversitate, ceea ce, din nou, m-a amuzat puțin.

„-Ai adus doi supraveghetori? Zâmbi ea. Arăt chiar așa de amenințătoare?

-Nu, am răspuns, dar eu în lipsa celor doi domni, par atât de inofensiv.”

Trebuie să apreciez faptul că este o carte scrisă bine chiar dacă pe mine nu m-a captivat așa cum mi-aș fi dorit. Există chiar unele pasaje pe care le-am remarcat cu toate că eu nu sunt un fan al citatelor din cărți. Mai jos aveți unul care, sincer să fiu, mi-a plăcut foarte mult.

„-Să nu ezitați. Cu curaj înainte. Inimile femeilor sunt ca bătăliile. Nu câștigi nimic dacă eziți. Trebuie să îți aduni toate forțele și să le folosești chibzuit.”

Ar trebui să prezint puțin și povestea acestei cărți. Ei bine, în cele aproximativ 300 de pagini scrise de Timur Vermes este vorba despre Hitler care se trezește în anul 2011 devenind mai apoi un om de televiziune, având propria emisiune de divertisment, prin intermediul căreia încearcă să atragă susținători. Așa aș descrie eu pe scurt cartea Ia uite cine s-a întors.

Pe final vreau să mulțumesc Libris.Ro, o librărie online care a făcut posibilă citirea acestei cărți pe care, după cum am promis, o voi oferi mai departe. De asemenea țin să recomand Libris.Ro tuturor celor care cumpara carti deoarece aceștia oferă servicii și cărți la prețuri reduse.

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 3 carti pe care le-am judecat dupa coperta - BlogdeCarti.Ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*