Svetlana Alexievici-Premiul Nobel pentru Literatură 2015

Zilele acestea, scriitori din întreaga lume s-au „duelat” în cuvinte. Scrierile au vorbit pentru ei în fața exigentului juriu care decernează cel mai prestigios premiu dedicat literaturii și, în genere, tuturor domeniilor din sfera culturii și a științei. Cea care a reușit să impresioneze cu adevărat juriul și să îi convingă de meritele sale a fost scriitoarea din Belarus, Svetlana Alexievici. Potrivit juriului, premiul i-a fost acordat pentru opera „polifonică, memorial al suferinței și curajului în epoca noastră”.

 

Svetlana Alexievici s-a născut în 1948 în orașul Stanislav, mama fiind din Ucraina, iar tatăl din Belarus. După terminarea școlii, a lucrat ca reporter pentru diverse ziare locale. În 1972 a absolvit Universitatea de Stat, Belarus, devenind corespondent pentru revista literară Neman în Minsk. Interesant în cazul scrierilor sale este sursa de inspirație. Practic, opera scriitoarei se bazează pe experiențe reale din partea a diverse persoane intervievate de-a lungul carierei sale și care au trăit traumele unor nefericite evenimente din istorie, cum ar fi dezastrul de la Cernobîl, războiul din Afganistan sau cel de-Al Doilea Război Mondial. Impactul este cu atât mai mare cu cât suferința transmisă este reală și chiar contemporană cititorului. Din cauza operei îndrăznețe care a scos la iveală atrocitățile sistemului, Svetlana Alexievici a fost nevoită să părăsească țara în 2000, în urma atacurilor din partea regimului Lukashenko. A trăit în Paris și Berlin, pentru ca, ulterior să revină în Belarus (2011).

 

Humanitas a anunțat că opera laureată, „Vremea second-hand” este în curs de apariție.Între timp, cei curioși cu privire la această autoare, pot citi singura opera tradusă momentan la noi, „Dezastrul de la Cernobîl”, pe care o găsiți pe Libris. Totuși, scrierile autoarei sunt numeroase și sperăm să le găsim curând pe rafturile librăriilor noastre:

  • The Unwomanly Face of War, (extracts), from Always a Woman: Stories by Soviet Women Writers, Raduga Publishers, 1987.
  • War’s Unwomanly Face, Moscow : Progress Publishers, 1988
  • Voices from Chernobyl: The Oral History of a Nuclear Disaster (Dalkey Archive Press 2005
  • Zinky Boys: Soviet Voices from the Afghanistan War (W W Norton & Co Inc 1992Other edition: Zinky boys: Soviet voices from a forgotten war (The ones who came home in zinc boxes), translated by Julia and Robin Whitby, London: Chatto & Windus, 1992  (sursa: Wikipedia)

Svetlana Alexievici a câștigat, de-a lungul timpului, numeroase premii, printre care:Herder Prize (1999),Prix Médicis essai (2013) sau  Peace Prize of the German Book Trade (2013).

Alături de ea, printre cei propuși în vederea obținerii Premiului Nobel pentru Literatură s-au aflat și scriitorul român Mircea Cărtărescu și nume sonore din literatura actuală, cum ar fi japonezul Haruki Murakami, George R.R.Martin sau Umberto Eco.

Nobelul pentru Literatură este acordat în fiecare an de către Academia Suedeză, începând cu anul 1901. Premiul este acordat anual unui autor din orice țară care, urmând cuvintele lui Alfred Nobel, a produs „cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică”. Primul câștigător al acestui premiu a fost Sully Prudhomme, scriitor francez.

 

svetlana-compressor

 

About Dayana 17 Articles
Elevă, adolescentă, viitoare profesoară de română, dar dincolo de toate, iubitoare de literatură. Citesc și creez în speranța că, într-o bună zi, oamenii vor lua în serios ceea ce doresc să transmit și, asemenea unui „Mic Prinț” voi reuși să le schimb viața.Iubesc mai ales cărțile care cuprind și o parte de filosofie, de psihologie, cărțile cu personaje si mesaje puternice, inedite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*