Cu siguranță nu e om care să nu fi pierdut vreodată câteva ore în newsfeed-ul celor de la Facebook, dând like-uri la poze cu pisici, mâncare sau la selfie-uri. Totuși la mine în newsfeed sunt mai puține poze de genul de când Victor Miron a venit cu inițiativa intitulată Cărțile pe față, aducând astfel cărțile la loc de onoare în newsfeed.
Nu știu cum se face, însă țin minte că atunci când campania era încă proaspătă am aflat destul de repede de ei. Am fost printre primii care au dat like paginii și am stat mereu aproape să văd cum evoluează, am invitat prietenii să dea like paginii și chiar scrisesem un articol pe blogul personal despre Cărțile pe față.
Mi-au rămas în suflet mai ales după ce am câștigat un concurs organizat de Rock FM la care pentru a participa trebuia doar să îmi dau cărțile pe față și astfel am avut norocul să primesc cartea Clopotele, una din cărțile pe care le voi purta cu siguranță mereu în suflet și care va avea loc de onoare în biblioteca mea.
Și totuși, ce presupune mai exact Cărțile pe față? Ei bine aceștia au apărut fix atunci când selfie-urile deveneau din ce în ce mai populare, iar Victor Miron probabil că s-a gândit că acestea ar fi mai atrăgătoare dacă ne-am da Cărțile pe față, reușind astfel și să promovăm literatura, nu numai ochii și chipul nostru frumos. Și culmea a fost că a prins foarte bine la public, pagina de Facebook având aproape 50.000 de like-uri. Toți fiind cititori frumoși, desigur.
Cărțile pe față nu presupune însă numai selfie-uri cu cărți, ci mai multe inițiative cu care Victor Miron (pe care îl putem considera și scriitor acum după ce a publicat mai multe titluri precum Cartea de citit în doi, Lasă-mă să te las sau Se repară prin înlocuire) și restul echipei au venit.
Printre inițiativele în spatele cărora a stat campania Cărțile pe față putem menționa în primul rând aceea prin care clujenii pot să circule o dată pe lună, în ultima duminică, gratuit cu mijloacele de transport în comun atâta timp cât citesc o carte. Și totuși aceasta nu este singura inițiativă. Cărțile pe față au ajuns și prin unele cafenele, unde poți primi o reducere sau chiar o cafea gratis dacă ofereai o carte sau dacă citeai (la fel ca în Botoșani).
De asemenea tot Victor a venit cu inițiativa de a organiza Biblioteca vecinilor, în scările de bloc. Și cu siguranță vor mai urma multe alte inițiative una mai interesantă ca alta. Iar din acest motiv îi numim #eroiailiteraturii pe Victor Miron precum și pe restul echipei de frumoși care stau în spatele campaniei numită Cărțile pe față.
Mulțumim că luptați pentru promovarea cititului!
nu le merge site-ul 🙁