Caniculă, de Sorin Valentin Chiperi

Pe Sorin Valentin Chiperi l-am întâlnit prima și singura oară la Rock`N`Iași, unde amândoi eram voluntari iar într-una din zile ne-am nimerit să fim portari la ușa principală a sălii în pauzele de schimb a trupelor. De obicei nu sunt prea deschis cu oamenii noi, ba chiar pot fi destul de timid chiar câteodată, însă mi-a rămas în minte povestirea lui de la nu știu ce petrecere unde s-a luat puțin cu alcoolul și a scris poezii cu o tipă.

După aceea l-am adăugat pe Facebook și am văzut că scrie destul de des poezie și o face chiar bine. Încă de pe la început avea de gând să publice un volum, iar pe atunci i-am zis că abia aștept să primesc cartea cu autograf pentru a scrie aici pe blog despre ea. Și se pare că a sosit și momentul mult așteptat.

Caniculă e titlul cărții de poezii scrise de Sorin și, sincer să fiu, mi-a plăcut explicația titlului, aceasta venind de la poezia de la pagina 64:

caniculă

știi starea aia din timpul verii

când privești în depărtare

la linia orizontului

și vezi valurile de căldură vibrând.

nu e niciun scop,

niciun ideal,

nicio rațiune.

e sentiment pur

e căldura de la marginea focului pasiunii.

e îndrăgostire, e beție,

e tristețe, e fericire,

e meditație, e aspirație continuă

doar stai acolo și simți.

Iar ironia a făcut să citesc cartea Caniculă topindu-mă de cald și, după cum zice Sorin, simțind.

I-am simțit poezia, au fost unele care chiar m-au inspirat (pentru că mai cochetez și eu cu poezia din când în când) însă au fost și poezii care m-au făcut să mă simt ca la liceu, atunci când mă întrebam: oare ce o fi vrut autorul să transmită? 

De fapt, majoritatea poeziilor sunt trăiri. Altele sunt meditații. Dar sunt și poezii care transmit întrebări, care pun diferite probleme ale vieții sub formă de versuri.

Mai exact, Caniculă este o carte de vreo 100 de pagini despre dragoste pusă sub diferite forme: dorință, eșec, necesitate șamd. Caniculă mai este o carte tot de vreo 100 de pagini și despre viață, despre artă și despre suflet. Este o carte cu trăiri, cu muzică atunci când citești Alternosfera sau Halmyris – trupe pe care am avut norocul să le aud live – dar și cu muze, destul de multe muze.

Arta se naște din absență

Plângem cu ochii închiși

pentru că sufletul vede realitatea,

Urechile sunt astupate,

dar sufletul aude ecoul lipsei,

Nasul e înfundat,

dar sufletul încă simte adânc parfumul,

Pielea e inertă,

dar sufletul încă simte îmbrățișările,

Limba simte ca și sufletul doar un gust amar,

Arta nu se naște din prezență,

ci din absență,

Ea este hrană pentru suflet.

E prima recenzie a unei cărți de poezii, însă mă bucur că debutul este reprezentat de cartea lui Sorin. Iar despre cartea sa, Caniculă, pot spune ca o concluzie că merită citită și cumpărată pentru că poeziile sale reprezintă trăiri, fiind scrise simțind, iar arta pe care Sorin Valentin Chiperi ne-o oferă, este o hrană pe care sufletul o va accepta cu bucurie.

Iar dacă doriți să-i citiți și voi creațiile, atunci îl puteți contacta pe Facebook.

canicula de sorin valentin chiperi

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*