Cărți de dragoste pentru îndrăgostiți

Chiar dacă sărbătorile au trecut destul de repede, urmează și alte sărbători frumoase care ne vor face să uităm de anul tocmai incheiat. Mai exact se aproprie Sfântul Valentin precum și Dragobetele, lună în care iubirea este peste tot iar în librării sunt mai multe cărți de dragoste decât de obicei. Trebuie să recunoaștem că Februarie este luna iubirii și astfel în această lună ar trebui să citim mai multe cărți romantice decât de obicei.

carti de dragoste

Totuși multe persoane nu știu ce cărți de dragoste să aleagă așa că am decis să fac acest top de 40 de cărți pline de iubire și sentimente frumoase, nu înainte însă de a le mulțumi cititorilor care m-au ajutat să aleg cărțile pentru acest top.

40 de cărți de dragoste pentru îndrăgostiți

Mai jos voi înșira toate cele 50 de cărți de dragoste pe care vi le recomand. Țin totuși să spun că ordinea este total aleatorie deoarece cu siguranță cartea de pe locul 33 poate fi mai bună decât cea de pe 32 și invers. Astfel nu vreau să apară discuții conform cărora o carte este mai bună decât cealaltă.

1.Mândrie și prejudecată – Jane Austen

Mândrie și prejudecată este probabil cea mai cunoscută carte a autoarei Jane Austen și prezintă o comedie romantică ce te binedispune. Povestea cărții o urmărește pe Elizabeth Bennet, o tânără care trebuie să se căsătorească cu un bogătaș pe nume Mr. Darcy. De aici pornește întreaga acțiune a cărții care cu siguranță te va face să iubești dar și să râzi citind.

2. Fata cu portocale – Jostein Gaarder

O altă carte de dragoste propusă de către cititorii de pe Facebook este . În ciuda mărimii destul de mici, aceasta având doar 150 de pagini, autorul oferă o poveste de dragoste care va inspira și va impresiona totodată orice cititor indiferent de vârsta acestuia. Pe scurt, Fata cu portocale prezintă încercarea lui Goerg care încearcă să descopere o poveste de dragoste oferită prin intermediul scrisorilor de către tatăl său.

3.Invitația la vals – Mihail Drumes

O fi valsul cel mai romantic dans existent ? Eu unul cred că da. O carte ce face parte din literatura românească, îndrăgită de către toți cititorii ce prezintă dragostea a doi studenți: Tudor și Micaela. Emoții, iubire și suspans sunt probabil cuvintele care descriu cel mai bine această carte.

4.Maitreyi – Mircea Eliade

Orice licean a citit această carte și cred că fiecăruia i-a plăcut povestea de dragoste dintre Eliade și Maitreyi. Personal am trăit intens această poveste de dragoste, m-am bucurat și am suferit mult alături de personaje. Cel puțin pentru mine este una dintre cele mai bune cărți din literatura românească.

5.La răscruce de vânturi – Emily Bronte

Atunci când am cerut sugestii de cărți de dragoste în grupurile de Facebook, printre cele mai recomandate cărți a fost Lă răscruce de vânturi de Emily Bronte. Aceasta prezintă povestea de iubire dintre Cathrine Earnshaw și Hearthcliff, un băiat adoptat de către familia fetei. Totuși acesta nu este plăcut de către prea multă lume și astfel apar tot felul de probleme pe care vă invit să le descoperiți citind cartea.

6.Roșu și negru – Stendhal

Personajul principal din Roșu și negru este Julien Sorel, un tânăr aflat într-o continuă goană după fericire. Acesta află însă că pentru fericirea absolută o poate atinge doar iubind și astfel, Roșu și negru este o altă carte de dragoste pe car o recomand.

7.Fericirea începe azi – Jamie McGuire

Cea mai bună descriere a acestei cărți este chiar un comentariu critic care sună cam așa:

„Povestea relaţiei dintre Abby Abernathy şi Travis Maddox constituie o excelentă radiografie a adolescenţei, cu toate frământările, visurile şi frumuseţea ei.” – Reading, Eating & Dreaming

8.Fericirea mea ești tu – Jamie McGuire

Continuarea cărții Fericirea începe azi este Fericirea mea ești tu. Dacă povestea primei cărți a impresionat atât de multe persoane atunci Jamie McGuire s-a gândit să mai ofere puțin din povestea de dragoste a personajelor sale.

Fericirea mea eşti tu are avantajul că vine după o poveste emoţionantă, pe care o completează, şi că are un epilog ingenios, ce surprinde un instantaneu din viaţa lui Travis şi a lui Abby în viitor.” — Reading, Eating & Dreaming

9.Dama cu camelii – Alexandre Dumas

O altă carte de dragoste foarte apreciată de către critica literară îi aparține lui Alexandre Dumas. Aceasta se numește Dama cu camelii și este considerată de către Henry James drept „Una dintre cele mai mari poveşti de dragoste din toate timpurile.”

10.Noaptea de Sânziene – Mircea Eliade

Atunci când vine vorba de cărți de dragoste, în literatura românească Mircea Eliade este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori. Astfel dacă sunteți fanii romanelor de dragoste atunci ar trebui să citiți numai decât și cele două volume ale lui Mircea Eliade.

11.Nuntă în cer – Mircea Eliade

Continuăm topul cu o altă carte semnată de Mircea Eliade. Mai exact este vorba despre Nuntă în cer, o carte asemănătoare cu Maitreyi însă de data aceasta personajul feminin se numește Ileana. În rest, cartea prezintă aceeași poveste frumoasă de dragoste care te face să simți iubirea pe care o simt și personajele cărții.

12.Cartea Mironei – Cella Serghi

În timpul unei conferințe Mirona cunoaște un bărbat impunător de care aceasta ușor, ușor se îndrăgostește. Astfel începe Cartea Mironei de Cella Serghi.

13.Dragostea în vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez

Se spune că o dragoste adevărată trece și prin foc. Dacă totuși are o astfel de putere de ce nu ar putea să reziste și în vremea holerei ? Dragostea în vremea holerei este o poveste de dragoste care are un mesaj foarte frumos și important: o dragoste adevărată și sinceră va trece peste absolut orice impas și va rezista la nesfârșit.

14.Pacientul englez – Michael Ondaatje

Dragostea nu se retrage nici măcar în timpul războiului. Astfel vedem cum în Al Doilea Război Mondial, o asistentă se îndrăgostește de un pacient destul de misterios pe care ea îl îngrijește. Indiferent de ce se petrece în exterior, poveștile de dragoste înfloresc la fiecare pas.

15.Jane Eyre – Charlotte Bronte

Unii critici reușesc să descrie o carte folosind doar câteva cuvinte cu care spun totul. Astfel pentru Jane Eyre voi alege să folosesc un alt citat critic:

„Felul cel mai concis de a defini importanta contribuţie adusă de Charlotte Brontë literaturii mi se pare a fi următorul: ea a atins expresia romantismului celui mai elevat prin mijlocirea celui mai frust realism.” – G.K. CHESTERTON

16-18.Cincizeci de umbre Vol I, II și III

Poate că nu e genul de dragoste cu care suntem noi obișnuiți însă la rândul său, E.L. James prezintă o poveste de dragoste în cele trei volume Cincizeci de umbre. Nu e o poveste de iubire clasică ci una plină de perversiuni și erotism însă o mulțime de femei și nu numai au citit aceste cărți cu sufletul la gură așa că trebuie incluse și ele în topul celor 50 de cărți de dragoste.

19.Venit pe lume – Margaret Mazzantini

Cartea lui Margaret Mazzantini, Venit pe lume, prezintă o poveste de dragoste dar și de suferință totodată, atât despre curaj cât și despre teamă.

20.Jurnalul unei iubiri – Nicholas Sparks

Jurnalul unei iubiri este o poveste de dragoste de doar 200 de pagini care reușește să facă orice cititor să suspine. Astfel dacă doriți să citiți o frumoasă poveste de dragoste atunci ar trebui să încercați și cartea lui Nicholas Sparks.

21.Rațiune și simțire – Jane Austen

O altă carte de dragoste de Jane Austen este Rațiune și simțire. Aceasta prezintă o povestire cu personaje complexe, mai exact sunt prezentate surorile Dashwood precum și dorința acestora de a se căsători. Totuși această dorință este amenințată de riscul pierderii averii.

22.Tess D Uberville – Thomas Hardy

Printre cele mai recomandate cărți de dragoste pe Facebook a fost Tess D Uberville. Au fost cel puțin 10 persoane care mi-au sugerat să adaug această carte în top. În această carte personajul principal este o tânără pe nume Tess Durbeyfield care în încercarea de a-și susține financiar familia ajunge în brațele dragostei.

23.Anna Karenina – Lev Tolstoi

Nu am vorbit însă despre nicio carte din literatura rusă. Ei bine și aici avem cărți romantice pe care trebuie să le citiți numaidecât, un bun exemplu fiind Anna Karenina a lui Lev Tolstoi. Această carte istoricește pasiunile adulterine pe care personajul principal le trăiește.

24.Lorelei – Ionel Teodoreanu

Ne întoarcem însă pe meleaguri românești și vă recomand Lorelei de Ionel Teodoreanu. Acesta prezintă povestea unei tinere care cunoaște iubirea însă aceasta ajunge să o schimbe.

25.Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război – Camil Petrescu

Continuăm topul cu o altă carte românească și anume Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu. Am studiat opera aceasta și în liceu și mi-a plăcut. Avem o carte în care dragostea este pusă la încercări atât de infidelitate cât și de distanță astfel încât rezultă un roman de dragoste complex.

26.Vârsta inocenței – Edith Wharton

În această carte personajul principal este Newland Archer care este aproape de a se căsători cu o tânără însă se îndrăgostește de alta chiar cu puțin timp înainte de nuntă și astfel ajunge să ezite. Cum se va încheia povestea nu vă pot spune deoarece trebuie să citiți cartea numaidecât.

27.Henry și June – Anais Nin

Henry și June de Anais Nin este o carte care prezintă o tânără ce este îndrăgostită de doi bărbați, de Henry Miller un geniu senzual și precum și povestea lui June Miller. Astfel întreaga carte devine o poveste despre fidelitate și erotism.

28.Vălul pictat – W. Somerset Maugham

Personajul principal, Kitty Fane, a fost surprinză din cauza infidelității sale și astfel pornește într-o călătorie alături de soțul său într-o zonă devastată de holeră. Această călătorie devine astfel o adevărată lecție de viață pentru personajul principal.

29.Doamna Bovary – Gustave Flaubert

Doamna Bovary este unul dintre cele mai cunoscute romane din literatura franceză. Dacă restul cărțile din acest top prezintă mai mult povești de dragoste frumoase, aceasta este o carte mai crudă și arată ce greșeli poți face iubind și cum te face dragostea să suferi.

30.Pianista – Elfriede Jelinek

O altă carte care prezintă o perspectivă diferită a iubirii este Pianista scrisă de Elfriede Jelinek. Aceasta prezintă povestea unei tinere care nu reușește să își îndeplinească visul și astfel ajunge să se culce cu diferiți bărbați, având obiceiuri din ce în ce mai sado-masochiste.

31.Blândețea nopții – F. Scott Fitzgerald

Blândețea nopții de F. Scott Fitzgerald urmărește povestea de dragoste dintre Dick Diver, un psihiatru american care este căsătorit cu o fostă pacientă, Nicole, o tânără frumoasă însă cu anumite probleme emoționale. Astfel relația lor este pusă de mai multe ori la încercare iar Dick Diver luptă pentru a salva iubirea.

32.Cele patruzeci de legi ale iubirii – Elif Shafak

Ella Rubinstein este o casnică precum și o soție nefericită care după ce citește o carte cunoaște adevărata iubire și astfel viața i se schimbă.

33.Lolita – Vladimir Nabokov

Lolita a fost un roman care a creat foarte multe discuții atunci când a fost lansat. Acesta prezintă povestea de dragoste dintre un bărbat matur și o fetiță de doar 12 ani. Totuși în ciuda discuțiilor create, Lolita este un poem de dragoste foarte apreciat de către cititori. De asemenea Lolita mai este și una din cele mai frumoase cărți de dragoste pe care eu am citit-o vreodată.

34.Mizerabilii – Victor Hugo

Mizerabilii este probabil una dintre cele mai mari capodopere ale literaturii universale. Pe lângă celelalte probleme ale societății, cele trei volume prezintă și povestea amoroasa dintre un fost pușcăriaș, intrat în pușcărie pentru că a furat o pâine, și o tânără care practică prostituția pentru a se putea întreține.

PS: Conform cititorilor BlogdeCarti.Ro, Mizerabilii de Victor Hugo nu este întocmai o carte de dragoste, însă reprezintă în continuare o lectură obligatorie.

35.Marele Gatsby – F. Scott Fitzgerald

O altă opera foarte cunoscută este Marele Gatsby. Aceasta prezintă o poveste de dragoste, americană dacă îmi permiteți să zic așa, care a reușit să facă din această operă un mare succes al lui F. Scott Fitzgerald.

36.Iubita locotenentului francez – John Flowes

Iubita locotenentului francez este considerat a fi cel mai bun roman al lui Fowles. Acesta prezintă o frumoasă poveste de iubire, fiind o carte despre tinerețe, frumusețea vieții precum și despre alegerile pe care trebuie să le facem uneori.

37.Emma – Jane Austen

Pentru a descrie această carte am ales să folosesc tot o opinie critică:

„Mai mult decât un roman de dragoste şi/sau căsătorie – deşi atât una, cât şi cealaltă sunt subiectele predilecte ale lui Jane Austen –, Emma este romanul unei «ucenicii», al unei modelări de sine treptate, prin recunoaşterea personalităţii şi năzuinţelor celorlalţi.” – ECATERINA ION

38.Mic dejun la Tiffany – Truman Capote

O altă carte frumoasă de dragoste este Mic dejun la Tiffany care prezintă povestea unei tinere din New York care speră să se căsătorească cu un bărbat bogat.

39.Două orfeline – Adolphe D Ennery

Două orfeline este o poveste impresionantă, mai ales pentru adolescenți, care le are în centru pe două tinere Luzia și Henrieta care ajung în Paris. Aici se pierd una de cealaltă cunoscând astfel greutățile dar și frumusețile vieții.

40.Confesiuni – Pe firul de paianjen al memoriei – Cella Serghi

 Ultima carte din topul nostru de 40 de cărți de dragoste îi aparține lui Cella Serghi și, după cum spune și titlul, este mai degrabă o carte de confesiuni în care autoarea își mărturisește dragostea pe care i-a purtat-o lui Camil Petrescu. Aceasta este și ultima carte din topul nostru de cărți de dragoste.

Așadar, acesta este topul nostru de 40 de cărți de dragoste pe care ar trebui să le citească fiecare tânăr și nu numai deoarece dragostea nu are vârste. Voi ce romane romantice ne mai recomandați ?

cărți de dragoste

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

9 Comments Posted

  1. Cartea de dragoste Marat. Iubirea are spini, scrisa de Natasa Alina Culea. M-a impresionat foarte mult, este intr-adevar o poveste de dragoste care merita citita

  2. Asta e marketing afiliat, a pus linkuri ca sa câștige si gura lui un cent. In plus topul e de kkt, cu excepția catorva cărți. Induci lumea in eroare curlangiule

  3. Mihail Sebastian, pe nedrept uitat. Si, desigur, „Seducătoarea din Florența”-Salman Rushdie. Si, poate ( deși stilul mai trebuie cizelat), ” Sub luna de șofran”- Nicole Vosseler… Si, de ce nu, Rodica Ojog-Brasoneanu, cu ficțiunile istorice…

3 Trackbacks & Pingbacks

  1. Sunt singurul om care nu a fumat niciodată ? - Adrian Bolocan
  2. Guest Post: Cum te pot ajuta cărțile de dragoste să ai o relație mai bună - readwithadelina blog
  3. Cartile de dragoste |

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*