Cărți de știință și cunoaștere interesante pentru orice cititor

Aproape fiecare domeniu al cunoașterii se bazează pe o știință. Spun aproape fiecare, pentru că există de asemenea forme de cunoaștere mistică, de cunoaștere senzorială, intuitivă, chiar și cunoașterea filosofică nu poate fi considerată în totalitate științifică. Când vorbim despre cărțile de filosofie, de exemplu, avem parte de două școli: una continentală, reprezentată de filosofia anticilor precum Platon și Artistotel, sau filosofia scrisă sub formă de aforisme, precum la Nietzsche și Cioran, sau chiar filosofie poetic-ezoterică. A doua școală de filosofie este reprezentată de filosofia analitică, susținută de autori precum Derrida, Michel Foucault și Noam Chomsky. Însă fiecare știință își trage seva din filosofie.

În Grecia Antică, discipline cum ar fi: biologia, matematica, fizica erau ramuri de cunoaștere dezvoltate în sânul filosofiei. Filosofia este mai degrabă instrumentul care duce la cunoaștere, deoarece ea consolidează o atitudine reflexivă și autoreflexivă; aduce întrebări despre mecanismele din spatele forțelor naturii, precum și interogații asupra naturii umane.

Dacă îți pui genul acesta de întrebări, felicitări! – ai spirit critic și reflexiv, dar o singură minte nu poate deconspira tainele universului, așa că te invit să dai o șansă cărților de știință și cunoaștere scrise de autori experți în domeniul lor de activitate, teoreticieni și chiar practicieni. Ei pot să releve cu iscusință anumite fenomene printr-o abordare interdisciplinară. Mai presus de toate, sunt și buni pedagogi, astfel îți vor putea prezenta teorii complexe în așa fel încât să le înțelegi și tu. Nu te aștepta, totuși, că în acest gen de cărți vei găsi un răspuns pentru fiecare întrebare existențială, ci mai degrabă te vei cultiva până într-un punct în care vei dobândi singur instrumentele intelectuale de a răspunde întrebărilor cele mai esențiale.

 

Unde găsești cărți abordabile despre știință și cunoaștere?

Întâmplător am descoperit Antic Ex Libris, o librărie online cu o gamă vastă de cărți de științe și cunoaștere. Site-ul are cărțile distribuite pe categorii și subcategorii în funcție de subiecte, așadar este foarte simplu să dai peste noi descoperiri literare pasionante fără să știi exact ce cauți. Categoria de cărți de Științe și Cunoaștere se împarte în mai multe subcategorii, enumerând câteva: Afaceri & Economie, Filosofie, Geografie & Turism, Istorie & Politică, Lumea naturii, Matematică & Astronomie, Fizică & Calculatoare, Medicină, Psihologie & Sociologie și lista poate să continue! O bună împărțire pe categorii poate facilita foarte mult căutările tale. Să nu mai vorbesc de diversitatea scrierilor și subiectelor, am avut sentimentul că fiecare carte este atent aleasă special pentru mine și pentru interesele mele cele mai diverse.

Se supune că este bine să cunoști câte puțin din toate. Iar când vine vorba despre cărți, trebuie să citești câte puțin din toate, de dragul de a fi informat. Nu știi niciodată când vei avea nevoie, de pildă, să aplici cunoștințele despre economie durabilă asupra propriilor tale finanțe sau metode de consiliere terapeutică asupra unui prieten care trece printr-o dificultate.

Apropo despre persoanele care trec prin dificultăți…

 

Ce am mai citit?

O lectură de a mea absolut random și din care am extras foarte multe informații interesante care mi-au deschis ochii asupra unui subiect tabu este „Asistența socială în penitenciar” de Ioan Durnescu. Această carte este, firește, recomandată studenților de la sociologie și are un limbaj de specialitate mai greu de penetrat, însă cât de des ai ocazia să cunoști astfel de lucruri din interior? Titlul mi s-a părut provocator și am vrut să știu mai multe dintr-un domeniu atât de obsur. Am să vă prezint acum, în linii mari, despre ce este vorba.

În carte sunt expuse principalele teorii care pot contribui la înțelegerea comportamentelor deviante, precum și metode care pot duce la ameliorarea problemelor comportamentale. De aici poți învăța cum se gestionează infracționalitatea în cazul minorilor, precum și cum să îi determini pe deținuți, persoane vulnerabile și tulburate să lucreze în grup pe anumite proiecte. Cum ajuți un agresor dificil, care la rândul său a fost victimă?

Ce am înțeles eu prin această carte a fost faptul că agresorii de acum, au fost în trecut abuzați și că este important să înțelegem că pentru a opri perpetuarea unor comportamente agresive și transmiterea acestora în familie, trebuie să ne adresăm în primul rând agresorului. Să îl facem să fie conștient de trauma prin care a trecut, iar abia apoi vine munca de terapie cognitivă și de comportament. Omul nu se naște un criminal, ci doar poate achiziționa din mediul său exterior comportamentele văzute și violențele proiectate asupra lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*