Recomandari carti istorice

Modul de dezvoltare si evolutia omului, comportamentul celor mai stralucite minti care au dominat scena politica, modul de organizare al institutiilor, sunt cateva dintre subiectele care au captivat de-a lungul timpului atentia istoricilor.

Capetele incoronate si ilustri oameni de arme care au schimbat soarta razboaielor sunt cu siguranta teme dezbatute in numeroase carti istorice. Momentele cruciale pentru dezvoltarea societatii umane si revolutiile industriale care au transformat societatea moderna sunt alte teme intens dezbatute de-a lungul timpului. Deci daca esti pasionat de evenimentele istorice, sigur vei dori sa stii care sunt cele mai populare carti istorice ale secolui.

Top 7 cele mai citite carti istorice ale secolului XXI

Cele mai dezbatute evenimente istorice ale lumii care au captat atentia omului contemporan sunt cele care, cu siguranta te-au intrigat si pe tine al un moment dat. Cele doua Razboie Mondiale, Holocaustul si evolutia umanitati sunt teme delicate care ating o latura sensibila in anumite situatii.

Daca esti pasionat de istorie sigur vrei sa cunosti mai multe informatii despre personalitati ilustre care au marcat la un moment dat omenirea. Cleopatra, Carol I, Ivan cel Groaznic, Hitler si Napoleon sunt personaje care au marcat puternic istoria, iar vietile si activitatile acestora sunt cu adevarat captivante.

Pentru a-ti usura sarcina de a desoperi cele mai interesante titluri cu teme istorice, am analizat datele oferite de publicatii de specialitate si am realizat o lista cu cele mai citite carti istorice ale tuturor timpurilor.

Top 7 cele mai citite carti istorice ale secolului

  1. 1. Idele lui Martie, de Valerio Massimo Manfredi

Aceasta carte are ca tema principala ultimele ore din viata ilustrului dictator Caius Iulius Caesar. Ultimele 48 de ore in care s-au scris destine, s-a scris istorie. Punctul culminant al cartii il constituie uciderea lui Caesar de catre uneltitorii din Senat. Conform autorului, acest moment de cotitura a schimbat soarta lumii Antice. Accest moment a pus capat unor planuri marete de dezvoltare a celui mai evoluat imperiu din Antichitate. In paginile cartii, autorul analizeaza si dezvaluie starile pe care le-a incercat ditatorul inainte de aceasta intamplare nefasta. In primele pagini sunt descrise amanuntit sentimentele lui Caesar, care pare sa prevada tragicul eveniment. Vei fi impresionat de marturiile sotiei, relatate de istoricii vremii, dar si de povestirile si de intrigile dezvaluite de Valerio Massimo Manfredi.

Cartea te va captiva de la primele pagini si cu siguranta vei fi captivat de intensitatea sentimentelor descrise. Tema este bine tratata si bine documentata, iar talentul autorului face ca aceasta carte istorica sa atraga atentia cititorilor si in prezent.

  1. Istoria lumii, de Andrew Marr

Aceasta carte te va captiva de la primele pagini pentru ca are o structura aparte. Vei descoperi intamplari corelate cu cauze si evenimente istorice. Sirul evenimentelor iti da posibilitatea sa faci analogie intre intamplarile istorice si modul in care au influentat acestea cursul evolutiei umanitatii. Vei fi placut surprins ca esti o parte activa intr-un imens puzzle care va influenta mai departe cursul istoric.

Cartea este accesibila publicului larg si este foarte captivanta. Nu trebuie sa detii studii de specialitate in domeniul istoriei pentru a intelege ideile autorului. Aceasta carte este placuta si interesanta, deci constituie o lectura informativa valoroasa.

 Vezi aici si recomandari de carti politiste

  1. Era extremelor, de Eric Hobsbawm

„Era extremelor” este una dintre cele mai interesante carti istorice care trateaza perioada de la inceputul Primului Razboi Mondial, pana la caderea comunismului in Europa de Est – 1991. In paginile acestei carti autorul enumera succint cele mai importante evenimente care au marcat omenirea de la inceputul celui mai sangeros razboi al secolului XX, pana la finlul Razboiului Rece.

Trebuie remarcat ca evenimentele prezentate sunt contemporane autorului, si ca acesta sunt tratate prin prisma propriei viziuni. Vei descoperi intensitatea pricipalelor evenimente si modul in care acesta au influentat lumea pentru aproape 100 de ani.

  1. Cleopatra, de Jacques Benoist-Mechin

Cleopatra este o alta figura ilustra care a marcat omenirea. Considerata una dintre cele mai puternice si mai prolifice femei din istorie, Cleopatra a avut o influenta nefasta asupra celor mai destoinici conducatori ai imperiului Roman: Iulius Caesar si Marc- Antoniu. Vei fi placut impresionat sa descoperi modul in care Jacques Benoist-Mechin trateaza evenimentele majore ale perioadei, dar si modul in care aceasta figura puternica a influentat gandirea celor mai puternici conducatori pe care Roma i-a crescut.

In paginile cartii, autorul relateaza atat evenimentele istorice importante, cat si gesturi din viata privata a Cleopatrei care au influentat actiunea celor doi dictatori romani. Ideile bine constituite, si frumos relatate de catre Jacques Benoist-Mechin fac ca „Cleopatra” sa fie una dintre cele ma indragite carti istorice ale vremii.

  1. Despre toate, pe scurt. De la Big-Bang la ADN, de Bill Bryson

Aceasta carte este de fapt o enciclopedie care imbina istoria cu stiinta. Evenimentele relatate sunt bine documentate si frumos scrise. „Despre toate, pe scurt” prezinta o lectura usoara dar foarte interesanta care te va captiva de la primele pagini. Cartea este accesbila si adolescentilor, avizi de cunoastere si intelegera a Universului. In paginile acestei enciclopedii culturale vei descoperi intr-un mod inedit cum s-a format Pamantul, cum a evoluat omul, dar si cum a evoluat acesta odata cu descoperirile stiintifice.

  1. Ivan cel Groaznic, de Henry Troyat

Ivan al IV-lea numit cel Groaznic este unul dintre monarhii care au ingrozit umanitatea datorita sadismului si a crimelor pe care le-a realizat. Cartea scrisa de Henry Troyat, este captivanta de la un capat la altul, deci te va purta prin cele mai sangeroase momente ale secolului 16. Vei descoperi cum gandea si actiona cel mai sadic si mai meschin conducator al Rusiei medievale. Vei fi surprins de elementele de tortura inventate de aceasta minte diabolica, insa vei afla si modul in care evenimentele de atunci au influentat dezvoltarea unui imperiu. In paginile cartii, Toryat explica pe indelete modul in care actiunile de atunci influenteaza starea Rusiei de azi.

Cartea „Ivan cel Groaznic” este o descriere extraordinara, bine documentata si insufletita a evenimentelor care au dus la dezvoltarea celui mai mare Imperiu din Sud-Estul Europei. Tot in paginile acestei relatari, poti descoperi cum e evoluat personajul principal „Ivan al IV-lea” dupa moarte sotiei Anastasia.

  1. Armata pierduta de Valerio Massimo Manfredi

„Armata pierduta” este o alta capodopera a lui Manfredi, care a captat atentia iubitorilor de mistere. In paginile cartii, scriitorul trateaza cea mai profunda criza a valorii pe care a suferit-o Grecia Antica. Cartea iti destainuie aventurile celor 10.000 de mercenari inrolati de comandantul Clearchos si modul in care a influentat o femeie evenimentele istorice ale vremii. Cartea este presarata de actiune, patima, lovituri de teatru si evenimente tragice, deci te va captiva de la inceput pana la sfarsit.

Scrie si tu in comentarii ce carti istorice recomanzi?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*