Pe parcursul acestui articol vom aborda un subiect complex legat de sentimentul pe care cu totii consideram ca il cunoastem atat de bine, insa cu toate acestea nu putem sa il explicam. Dragostea se manifesta diferit si capata o alta semnificatie fascinanta de la persoana la persoana. Alegem sa ne aratam iubirea prin unele gesturi: atractie, simpatie, respect sau chiar forta de a ierta. Odata cu varsta adolescentei, am inceput sa cunoastem un altfel de sentiment, mai adanc care a prins un contur frumos, reflectat printr-o stare de bucurie. Efectul este unul magic: plutirea usoara, parca la cer in momentul cand ne aflam in in preajma persoanei iubite.
Dragostea, tema care a fost din plin exploatata cu precadere de cercetatorii din sfera pshihologiei care neincetat au manifestat un real interes. Principalul scop fiind acela de a afla de unde vine aceea stare de euforie si cum ne poate influenta intrega existenta umana.
Am cules trei dintre definitiile existente acestei trairi launtrice, tocmai pentru ca fiecare detine o vibratie si un alt sens.
„Dragostea este cea mai puternica forta din Univers!” (Moliere)
„Dragostea este o pasare care va trai mereu in libertate, pentru ca nici un om n-a invatat vreodata cum s-o imblanzeasca!” (Henri Meilhac)
„Dragostea inseamna preferinta exclusiva pentru un barbat sau o femeie in defavoarea tuturor celorlalti.”(Lev Tolstoi)
Pentru umanitate, a iubii inseamna sensibilitate si caldura interioara intensa care ne confera acea doza de liniste si in jurul careia noi gravitam. Oare ce s-ar intampla daca ar disparea definitiv aceasta emotie? Cu siguranta, lumea ar deveni rece si pe pamant s-ar instala intunericul! Suna ingrozitor, dar acum o sa va recomandam trei carti psihologice despre iubire care sa va deschida apetitul de a aborda mai departe subiectul.
- Alegerea potrivita in dragoste. Forta Inconstientului de Bruno Humbeeck
Un volum de 288 de pagini scrisa de Bruno Humbeeck, specialist si pshihopedagog la Universitatea din Mons. Autorul se poate mandri cu o vasta experienta in consilierea cuplurilor. In cartea recomandata se regaseste un citat care ne sensibilizeaza si care este dovada vie a iubirii Atingerea ne topeste…. Citind-o ne raspundem intr-o oare care masura la anumite dileme care ne macina vis-à-vis de subiect. Oare chiar exista un tipar prestabilit in momentul cand alegem sa fim cu cineva sau totul este hazard? S-a redactat un model ideal de persoana pe care sa o iubesti si sa eviti sa nu fii la randul tau ranit? Poate ca nu o sa descoperim niciodata raspunsul celor doua intrebari, insa stim singur un lucru: daca vom parcurge cu atentie paginiile, exista sansa sa ne autoevaluam personalitatea si starea interioara. Bruno Humbeeck pune cartea la dispozitia tuturor persoanelor dornice de a exploata mrejele iubirii, dar si mai ales acelora care sunt in cautarea sufletului pereche.
- Exista iubiri fericite? Psihologia relatiei de cuplu
O carte pshihologica despre iubire pe care oricine care iubeste trebuie sa o achizitioneze, deoarece este asemeni unui cufar in care sunt ascunse o multime de informatii utile despre cum sa construim o relatie fericita. Ca in orice cuplu si in povestea transpusa de analistul Guy Corneau (Quebec), exista un set de solutii care pun capat unor neintelegeri banale aparute intre doi membrii. In conceptia autorului international, noi, oamenii avem de indeplinit o misiune atat timp cat conlucram cu cei din jurul nostru: Vestea buna e ca ne-am nascut fericiti si ca vom fi chemati sa dam socoteala daca uitam lucrul acesta. Ca toti copacii, ca toate plantele, avem menirea de a creste, de a ne dezvolta si de a inflori pentru satisfactia noastra!
- Primeste iubirea pe care o doresti
Aparut in anul 1988 si reeditata de trei ori, Primeste iubirea pe care o doresti a fost proclamat a fi cel mai bine vandut ghid de transformare a unei relatii monotone intr-o relatie de iubire in care armonia si stabilitatea sunt doua ingrediente esentiale. In cele 448 de pagini, Harville Hendrix doreste ofere o descriere unei tehnici in care sunt combinate mai multe ramuri ale pshihologiei (terapia cognitiva, terapia Gestalt) numita si Terapia Imago care se axeaza pe o comunicare deschisa si pe o stare intensa de pasiune intre barbat si femeie.
Pe parcusul cartii, descoperim studii de caz si totodata exercitii care ne trezesc din rutina zilnica si ne dau acel sentiment de revitalizare a relatiei. De asemenea sunt descrise amanuntit si cele trei etape existente intr-o relatie intima, precum si cateva modalitati de a ne concentra asupra nevoilor pe care persoana iubita le manifesta.
Impreuna cu sotia sa, Helen Lakelly Hunt, autorul a incercat sa gaseasca un raspuns viabil unor intrebari precum De ce ne indragostim de anumite persoane? De ce ajungem sa constatam frustrari in relatia noastra, chiar daca aceasta a avut un inceput fericit si viu?
Dileme cu adevarat interesante la care nu gasim foarte usor un raspuns imediat.
Dragi cititori, acestea au fost recomandarile pe care vi le propunem pentru a cerceta si elucida mai in amanunt tainele misterioase ale iubirii, lucru posibil doar printr-o atenta lecturare a celor trei carti psihologice despre iubire.
Vezi si idei de carti ce pot fi facute cadou de Valentine’s Day sau Dragobete
Leave a Reply