Cel mai fascinant ținut este ținutul de mână, de Le Mage

Până acum nu prea am făcut recenzii cărților de poezie, iar pe blog se află doar un singur articol de acest gen. Și chiar dacă poate că sunt stângaci la articolele de acest gen, nu pot să nu scriu un articol despre cartea „Cel mai fascinant ținut este ținutul de mână”, de Le Mage.

Cartea am primit-o chiar de la autor, cu autograf și cu un semn de carte foarte drăguț, pe care îl folosesc la toate cărțile acum.

Cel mai fascinant ținut este ținutul de mână, Le Mage

cel mai fascinant ținut este ținutul de mânăAșa cum probabil v-ați dat seama deja, vorbim despre o carte de poezii. Autorul, căruia se pare că îi place anonimatul și care este ușor de demascat totuși, folosește pseudonimul de Le Mage. Și voi folosi acest pseudonim în acest articol, din dorința de a crea puțin mister.

Nu citesc foarte multă poezie de obicei, deși recunosc că uneori mai iau una din cele două cărți de Nichita Stănescu din bibliotecă pentru a mai citi 2-3 versuri. Nu servesc poezie zilnic însă, deși îmi place.

Și, chiar dacă am fost încântat de aspectul cărții, mesajul autorului și de semnul de carte, trebuie să recunosc că această carte va fi una ce va ocupa un loc special în bibliotecă, nu pentru gestul frumos al autorului, ci din simplul motiv că îmi place.

Despre carte

Așa cum ziceam și în alte articole de pe blog, nu prea sunt eu cu romantismul. Nu citesc romane de dragoste și nici foarte poezii de acest gen. Totuși, „Cel mai fascinant ținut este ținutul de mână” a reușit cumva să mă facă să uit de principiul meu bine întipărit în minte. Iar asta pentru că e o carte cu o încărcătură de romantism greu de descris prin cuvinte.

Totuși, chiar și titlul mi-a întipărit pe chip un zâmbet melancolic. Așa că trebuia să mă aștept la ceea ce a urmat: o mulțime de versuri pe care le-am citit și recitit până când au devenit parte din mine.

„Există un ţinut unde curg

râuri lacrimale

săpând crevase

în palme

şi palmele se împreunează

în cascade de degete

şi degetele se împletesc

şi umplu cerul

cu porumbei de lână.

Cel mai fascinant ţinut este ținutul de mână.”

(Preludiu, Le mage)

Cu această poezie începe Le Mage cartea „Cel mai fascinant ținut este ținutul de mână.” Deci încă de la primele pagini reușește cumva să te rupă din realitatea din care faci parte, pentru a te duce pe acel ținut încărcat de romantism, dorință, dor, iubire și cu alte sentimente la fel de plăcute.

Iar astfel de poezii vei tot citi până când îți vei da seama că ai ajuns la Postludiu și Geneza. 

Concluzii

Mi-a plăcut foarte mult și structura acestei cărți. Chiar dacă are numai 135 de pagini, așa cum scrie și pe pagina editurii, cartea însăși este o poezie. Iar asta pentru că paginile au mici ilustrații desprinse din poeziile de alături, iar titlurile au fost așezate în așa fel încât parcă și ele creează o poveste de dragoste.

Și poate că am fost puțin cam sărac în cuvinte, însă bogăția și frumusețea cuvintelor a rămas în ținutul lui Le Mage, adică în cartea „Cel mai fascinant ținut este ținutul de mână”.

De asemenea, cred și recomand ca această carte să fie un cadou de Sf. Valentin, de Dragobete, 1 și 8 martie, sau în orice zi în care vrei să faci cel mai frumos cadou din dragoste. Cred și susțin că nu ai cum să dai greș cu un astfel de cadou.

Țin totodată să menționez faptul că puteți citi mai multe poezii semnate de Le Mage chiar pe pagina sa de Facebook, precum și pe propriul site.

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*