Cele mai bune carti pentru parinti

Fiecare parinte modern incearca sa-si gaseasca timp in programul lui aglomerat, pentru a citi o carte care il va ajuta sa faca totul pentru copilul sau si cat mai bine posibil. Multe viitoare mame citesc foarte mult in timpul primei sarcini, cand inca mai au timp liber pentru asta. Cand mainile le sunt ocupate cu copilul sau copiii, daca sunt gemeni, au foarte putin timp pentru a citi si de multe ori doresc sa aiba ceva de genul unei enciclopedii pentru a gasi raspunsuri rapid la intrebarile sale.

Acum exista o multime de carti pentru parinti, printre care si carti care se  pretind a fi enciclopedii. Altele sunt dedicate problemelor individuale de educatie, dezvoltare sau sanatate a copiilor. Multe carti necesita lectura lenta, cu grija, ca urmare a faptului ca parintii isi dezvolta treptat propria filosofie personala a relatiilor cu copilul lor.

Exista numeroase liste de carti pentru parinti, in librariile sau site-urile online, cum ar fi libris.ro, elefant.ro, librariaonline.ro etc., cu autori care sunt deja considerati clasici a-i acestei tendinte in literatura. Aceste carti se repeta in multe liste disponibile. Cartile, chiar daca unele dintre ele nu sunt atat de populare, par curioase pentru un motiv sau altul.

„Cartea pentru parinti.” De autor A. S. Makarenko 

Sa incepem cu o carte care a aparut cu foarte mult timp in urma, in anul 1937, carte scrisa de autorul A. S. Makarenko  -„Cartea pentru parinti.” Daca cineva este interesat de parerile profesorului sovietic, trebuie sa stie ca inca se retiparesc, se cumpara si se citesc, iar recenziile parintilor moderni, tineri, sunt foarte pozitive.

Anton Semenovici Makarenko a subliniat in aceasta carte parerile sale pedagogice privind educatia copiilor din familie si spera ca „cititorul acestei carti va gasi pozitii de pornire utile pentru propria sa gandire pedagogica activa”.

Opiniile lui Makarenko au primit recunoasterea internationala, existand o decizie a UNESCO in 1988, privind doar patru profesori care au determinat modul de gandire pedagogica in secolul al XX-lea. Acestia sunt John Dewey, Georg Kershensteiner, Maria Montessori si Anton Makarenko.

Nu exista moralizari, legi si reguli in carte. Autorul analizeaza situatiile concrete ale vietii, cu referire la anumite familii sau, mai degraba, la diferitele abordari ale educatiei si la ce rezultate, in cele din urma, a condus fiecare abordare.

Si daca nu esti familiarizat deloc cu cartile lui Makarenko si istoria sa, incearca sa citesti pentru tine cateva randuri din cartile sale, pentru a vedea daca iti capteaza atentia sau nu.

 „Cum sa ne pastram copiii aproape” de autor Gordon Newfeld

Developmentalistul psiholog Gordon Neufeld vorbeste despre structura economica moderna, care forteaza parintii sa neglijeze concediul de maternitate si cat mai curand posibil sa se intoarca la locul de munca, acest lucru afectand dezvoltarea copilului.  Copilul care nu are suficiente sentimente de atasament din partea parintilor sai, cauta acest sentiment prin diferite comportamente, iar acest lucru duce la mari probleme.

Newfeld sugereaza ca trebuie sa ne pastram copiii si spune in detaliu cum sa facem acest lucru. Sfatul sau nu implica manipularea rauvoitoare, dar arata cum sa atragi instinctele naturale ale copilului fata de tine, ca parinte. Cartea poate fi cumparata de aici.

  Politically Incorrect Parenting: Before Your Kids Drive You Crazy, Paperback” de autor Nigel Latta

Aceasta carte ar trebui sa fie un instrument major pentru cei care au in casa un monstru numit „adolescent“, si nu stiu cum sa se descurce cu el. Cartea, intr-o maniera foarte amuzanta, spune ce trebuie sa faci pentru a te alatura unui adolescent si a nu ajunge la nebuni. Principalul lucru necesar este sa-l intelegi. Un adolescent, cu greu poate fi considerat o persoana „normala“, avand in vedere explozia hormonala din corpul sau,  asa ca a incerca sa schimbi copilul este o idee lipsita de sens.

Potrivit lui Nigel Latta insusi, cele trei lucruri cele mai importante in educatia unui adolescent, sunt ”relatiile, relatii si relationare”. Cum sunt construite si dezvoltate competent aceste relatii, o spune Latta in detaliu, in cartea sa. Cumpara cartea de pe site-ul www.elefant.ro

Dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor. Tehnici de a cultiva puterea launtrica a copiilor de autor John Gottman

Zonele emotionale si intelectuale, conform multora, au esenta si natura opusa. Insa emotiile pot fi create, iar sentimentelor trebuie sa le faci fata, asa descrie  John Gottman „inteligenta emotionala”.  Metodele de educatie descrise de Gottman, dezvolta conexiunile emotionale ale copilului si te invata cum sa il inveti sa-si controleze sentimentele.

„Cum sa vorbim copiilor daca vrem sa ne asculte si cum sa-i ascultam pentru ca ei sa ne vorbeasca” „Comunicarea eficienta cu copiii acasa si la scoala” de autori Adel Faber si Elaine Mazlisch

Adel Faber si Elaine Mazlis ii invata pe parinti si profesori de mai bine de 30 de ani, cum sa comunice cu copiii, cartea fiind deja la a patra editie. Ei cred in mod rezonabil ca daca copilul s-a inchis in sine, atunci exista motive intemeiate pentru acest lucru si acestea ar trebui cautate. Poate, de exemplu, merita sa te opresti si sa incerci sa-i pui intrebari copilului, sa vorbesti cu el si sa inveti cum sa il asculti, pentru ca acesta sa spuna mult mai multe.

In aceasta carte, toata lumea va gasi ceva util pentru el insusi, deoarece toate cele patru editii ale cartilor,  se ocupa de o gama larga de probleme. Poate ca unii parinti nu incurajeaza in mod suficient independenta copiilor, altii nu pot vorbi deschis cu copilul despre emotiile lor, toate situatiile avand dificultati diferite, dar toate se rezuma la problemele de comunicare, pe care autorii incearca sa le rezolve.

“Ce sa le spunem copiilor”. Colectia Psihologie practica pentru parinti

 de autor Francoise Dalto

Un studiu profund cuprinzator al copilariei si al personalitatii copilului, realizat de Françoise Dolto in lucrarea „Ce sa le spunem copiilor”, a adus faima autorului. Françoise Dolto are ce oferi… mult, totul, drepturile copilului, reforma educatiei, autismul, influenta televiziunii si a calculatorului, sexualitatea copiilor, complexele  copiilor, dezvoltarea timpurie, etc. Este nevoie de un cititor in spatele lui, lipsindu-l – l de stereotipurile obisnuite, aplatizate despre perceptia copilariei, permitandu-i subtil sa vada multidimensionalitatea lumii copilului, complexitatea si ambiguitatea acestuia. Metoda psihanalistului F.Dolto se apropie de filozofie, psihologie, sociologie – personalitate, sensibilitate fata de schimbarile din lume si reflectarea lor asupra sistemelor de ingrijire si educatie. Publicatia se adreseaza fiecarui adult care aspira sa extinda limitele cunostintelor despre copilarie si sa invete sa inteleaga si sa iubeasca copiii.

„Educa-ti pozitiv copilul – ofera ce vrei sa primesti „ de autor Dr. Tanya Byron

Cum sa iti transformi copiii in „ingeri mici”? Toti parintii se confrunta cu problemele comportamentale ale copiilor. Psihologul practician, dr. Tanya Byron  a creat aceasta carte pentru a-i ajuta pe parinti, oferindu-le o multime de exemple din viata reala. Acest ghid contine raspunsuri la intrebarile tipice despre parinte, precum si multe recomandari utile care te vor ajuta sa intelegi de ce un copil se comporta in acest fel si nu altfel, sa vezi calitatile pozitive ale copilului tau si sa te bucuri de comunicarea cu el, sa rezolvati impreuna problemele comune ale comportamentului copilului, cum ar fi neascultarea, agresivitatea , problemele cu somnul si nutritia, precum si deficitul de atentie si excitabilitatea crescuta a acestuia.

1 Comment Posted

  1. Eu in ultimul timp am inceput sa ma uit si la carti despre inteligenta emotionala. Chiar daca nu este un subiect neaparat de parenting, cred ca te pot ajuta in relatia ta cu ceilalti, inclusiv cu copilul. Am prieteni plecati din tara cu copii mici dati la scoala acolo si in UK de exemplu se pune accent destul de mult pe dezvoltarea inteligentei emotionale la copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*