Chiar dacă nu am mai citit de ceva timp romane polițiste, mă gândeam astăzi să văd care sunt cele mai bune romane de acest gen, iar dacă tot am ajuns să mă documentez în această privință, am zis să vă prezint și aici pe blog cele mai bune 7 romane polițiste pe care sper să le citesc anul acesta, să îmi iau de o grijă.
Topul este bazat pe un articol de pe Wikipedia.
1.Fiica timpului, de Josephine Tey
Primul roman polițist din topul Wikipedia este Fiica Timpului de Josephine Tey, pe care din păcate nu-l mai văd prin librăriile online, ci doar prin anticariate îl mai găsim sau pe site-urile de anunțuri.
Totuși, vă pot spune că vorbim despre un roman polițist din anul 1951, care ne prezintă o anchetă ce urmărește crimele regelui Angliei Richard al III-lea.
De asemenea, „Fiica timpului” este și ultimul roman publicat de către Josephine Tey, care a murit la scurt timp după publicarea acestuia.
2.Somnul de veci, de Raymond Chandler
Am comandat „Somnul de veci” de Raymond Chandler acuma ceva timp, însă încă n-am apucat să o citesc. Conform Wikipedia, acesta este al doilea cel mai bun roman polițist, iar din câte am văzut, Raymond Chandler are foarte multe romane polițiste publicate.
Iar în loc să vă spun eu câte ceva despre carte, vă las vorbele scriitorului Ian Rankin:
„Somnul de veci este o poveste cu sex, droguri și șantaj în înalta societate, spusă de un dur cinic, Philip Marlow. Aptitudinea lui Chandler de a scrie povești senzaționale se vede din multiplele întorsături ale intrigii, iar romanul se citește cu invertabilitatea simplă a unei tragedii grecești.”
3.Spionul care a ieșit din joc, de John le Carre
Chiar dacă nu am găsit cartea disponibilă în limba română, „Spionul care a ieșit din joc” de John le Carre și cu transport gratuit.
Aceasta este și cartea care i-a asigurat lui John le Carre o reputație de invidiat la nivel internațional.
Autorul ne prezintă povestea unui agent care încearcă să renunțe la cariera sa de spion.
4.Gaudy Night, de Dorothy L Sayers
O altă carte pe care nu am reușit să o găsesc tradusă, însă care se află în topul celor mai bune romane polițiste, este Gaudy Night, de Dorothy L Sayers.
Pentru cei care citesc cărți în engleză și nu au nici o problemă cu acest aspect, atunci trebuie să spun că poate fi cumpărată în ediție originală de pe Libris.
5.Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd, de Agatha Christie
Dacă vă făceați griji că Agatha Christie nu are nici o carte în topul celor de la Wikipedia, atunci sper că romanul polițist „Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd” a reușit să vă mai liniștească puțin.
Agatha Christie este cunoscută în special pentru numărul mare de romane polițiste publicate, iar dacă doriți să citiți o recenzie a unui roman scris de ea, am scris acum ceva timp una pentru romanul Zece negri mititei.
În acest roman, Agatha Christie ne prezintă povestea unui industriaș dintr-un sat fictiv din Anglia, pe nume Roger Ackroyd, care este ucis cu o lovitură de pumnal, astfel încât detectivul Poirot trebuie să dezlege misterul crimei.
6.Rebecca, de Daphne Du Maurier
A 6-a carte din topul celor mai bune romane polițiste este scrisă de Daphne du Maurier și are titlul „Rebecca”. Mai mult decât atât, prețul său pe Libris este de doar 15 lei, iar în momentul scrierii articolului are o reducere de 50%.
„Rebecca” ne prezintă povestea a două femei cu același nume precum cel al romanului și a unui bărbat bântuit de propriul trecut. Este de asemenea o poveste despre dragoste și despre moarte, scrisă într-un stil care i-a asigurat poziția fruntașă în topul celor de la Wikipedia.
7.Adio, iubito! de Raymond Chandler – dovada că Raymond are numai romane polițiste bune
Raymond Chandler se pare că este un bun autor de romane polițiste, având deja 2 titluri în topul celor de la Wikipedia.
A doua carte este „Adio, iubito”, iar aceasta o începusem odată pe eReader, însă nu mai rețin motivele pentru care am renunțat să o citesc.
Despre acesta, cei de la Library Journal spun numai cuvinte mărețe:
„Chandler nu este doar cel mai bun scriitor de romane hard boiled cu detectivi particulari. Este unul dintre cei mai buni autori ai secolului XX – punct.”
Romanul ne prezintă povestea lui Moose Malloy care iese din închisoare și își caută soția pierdută atunci când a fost arestat folosindu-se niște probe înscenate.
Așadar, acestea sunt cele 7 romane polițiste pe care am ținut morțiș să vi le prezint, iar restul topului îl puteți găsi aici.
Voi ce romane polițiste le recomandați cititorilor pasionați de acest gen?
Am citit o carte polițista care mi-a rămas in amintire doar o pare din acțiune,cartea m-a impresionat,as vrea s-o recitesc dar nu-mi mai amintesc titlul.A fost publicată prin anii 1970-1980 iar acțiunea începea la o banca unde cineva vrea sa jefuiască, iar pentru asta scrie un bilet pentru lucrătorul bancar,prin care il avertiza ca are un pistol si ca trebuie sa i dea banii din seif fara sa l dea de gol. Banca era in timpul lucrului.Scriind acest bilet pe un formular aflat pe mesele din interiorul băncii,scriul apăsat cu pixul rămâne imprimat ca urma pe următorul formular care rămâne pe masa si pe care întâmplator il descoperă un client care își da seama ca banca urma sa fie jefuita fara sa știe de cine si cand.El începe o urmărire in acest sens pe cont propriu fara a dezvălui nimic nimănui, si încearcă sa descopere pe cel ce urma sa jefuiască banca. Cartea mi s-a părut Senzaționala, nu am lăsat-o din mana. Din păcate nu-mi mai amintesc titlul si nici autorul.Poate cineva sa-mi spună ceva legat de titlul ei si autor ?