Recenzie Femei de Charles Bukowski

Până acum nu am citit nicio carte cu limbaj licențios și nicio carte pentru adulți. Am citit mai multe recenzii ale cărții Femei de Charles Bukowski dar mi-a fost recomandată și de o dragă prietenă așa că, la ultimele reduceri organizate de către Libris, am comandat-o.

Recenzie Femei de Charles Bukowski

Începutul vulgar al cărții m-a făcut să cred că nu o voi termina de citit deoarece mă voi plictisi de limbajul licențios nemaiîntâlnit de mine în literatură până acum. Totuși, odată ce am tot avansat cu lectura am observat că începe să îmi placă această carte tot mai mult astfel încât, atunci când am terminat-o, am rămas cu o părere de rău.

Acest roman îl urmărește pe Henry Chinaski, alter ego al autorului Charles Bukowski, un scriitor în vârstă de 50 de ani care și-a dat demisia de la jobul de poștaș și astfel acum câștigă bani din recitările de poezie la care este invitat de către diferite universități și localuri.

Înainte de a începe să citesc această carte am primit un sfat: privește în spatele limbajului licențios. Probabil acesta este secretul pe care trebuie să îl cunoști dacă dorești să vezi adevărata valoare a cărții Femei de Charles Bukowski. În spatele limbajului vulgar, obscen, am găsit un personaj în care deseori m-am regăsit. În spatele sticlelor de bere și de votcă-7 stă un personaj inteligent, cu o gândire chiar impresionantă uneori.

„-Care-i părerea ta despre femei ? a întrebat ea.
-Nu sînt un filozof. Fiecare femeie e diferită. În esență par să fie o combinație între ce-i mai bun și ce-i mai rău – combinație de magic și îngrozitor. Totuși sînt bucuros că există.”

Totuși încă nu am intrat prea bine în subiectul romanului. După cum spuneam mai sus, acesta îl are în centru pe scriitorul alcoolist Henry Chinaski care, datorită cărților sale, cunoaște tot mai multe femei cu care ajunge să aibă relații de scurtă durată. Astfel reiese și titlul romanului, Femei. Chinaski ajunge să cunoască o mulțime de femei, majoritatea mult mai tinere decât el, fiecare fiind diferită în felul său, acceptându-l totuși în ciuda faptului că este un bătrân cu un aspect fizic nu prea plăcut.

Băutura, sexul și drogurile sunt probabil trei cuvinte care descriu cel mai bine acțiunea acestui roman. Totuși pe mine m-a impresionat mai degrabă frica lui Chinaski manifestată față de societate precum și faptul că îi displăceau oamenii. Totodată viața dezordonată atât la propriu cât și la figurat devine amuzantă uneori. Mai mereu Chinaski se trezește la amiază ca să nu fie mahmur, bea, conduce, bea, fumează, pariază la cai, bea și se întoarce acasă conducând beat.

„Anticipam probleme: fiind un om retras, nu puteam suporta aglomerația. N-avea nimic de-a face cu gelozia, pur și simplu îmi displăceau oamenii, mulțimile, în orice loc, cu excepția întâlnirilor mele cu cititorii. Oameniii mă diminuau, mă epuizau.”

M-am regăsit în personajul principal însă nu la capitolul băutură, sex și droguri ci la frica pe care o are uneori față de societate. De asemenea mi-a plăcut și faptul că Chinaski pretinde în poeziile sale că este un mare cunoscător al femeii însă pe parcursul romanului remarcăm faptul că acesta nu știe aproape nimic despre femei. De asemenea mi-a plăcut tare mult să descopăr sensibilitatea care stătea în spatele scriitorului bătrân ce părea fără sentimente.

Am avut nevoie de o săptămână ca să citesc această carte deoarece am fost răcit însă Femei de Charles Bukowsi este o carte ușor de citit având și o mărime mică de doar 320 de pagini, format mic.

 

 

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

2 Comments Posted

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 10 cărți pe care vreau să le cumpăr de Black Friday - BlogdeCarti.Ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*