Recenzie Marile speranțe – Charles Dickens

marile sperante charles dickensO să fac o recenzie unei cărți care, din câte am observat, nu prea este cunoscută în rândul tinerilor chiar dacă este considerată a fi una dintre cele mai citite cărți din lume. Mai exact este vorba despre romanul lui Charles Dickens intitulat „Marile Speranțe”.

Scriitorul Charles Dickens a mai scris și alte romane foarte cunoscute și cu mare priză la cititori precum „Oliver Twist”, „David Copperfield”, „Poveste despre două orașe” șamd, care nu au impresionat doar prin poveștile în sine ci și prin claritatea, emoția și precizia relatărilor. Acesta a locuit în Anglia și s-a stins la vârsta de doar 58 de ani, lăsând o adevărată comoară culturală în urmă.

Consier că „Marile speranțe” are sarea și piperul. Aceasta urmărește inocența copilăriei, iubirile adolescentine, piedicile pe care viața ți le pune în față, misterul, drama, toate acestea fiind puse pe spatele unui singur personaj.

„Din numele de familie al tatălui meu, Pirrip și din numele de botez, Filip, limba mea de copil n-a izbutit să scoată alt cuvânt mai lung și mai lămurit decât Pip. Și fiincă eu îmi spuneam Pip, Pip a rămas.”

Pip este personajul principal al acestui roman, copil orfan crescut după moartea părinților de către sora sa, Giorgiana, și e blândul soț al acesteia, Joe Gargery, fierarul. În copilăria sa, Pip are parte e asprimea surorii sale dar și de blândețea și căldura lui Joe. Acești alocuiesc în apropierea unei mlaștini unde băiatul descoperă și cimtirul în care urmează să facă o descoperire neliniștitoare pentru personaj.

„Era un om înfricoșător, îmbrăcat într-o haină grosolană cenușie și avea o cătușă mare e fier la picior. Arăta ca un om ieșit din apă sau din noroi, lovit și tăiat de pietre, înțepat e urzici și sfâșiat de mărăcini. Șchiopăta, tremura, se holba la mine și mormăia tot timpul.”

Un alt factor care schimbă radical viața lui Pip este vizita regulată la domnișoara Havisham, femeie misterioasă care nu ieșea niciodată afară și era mereu îmbrăcată sumbru, stând tot timpul în camera sa întunecoasă. („Era imbrăcată în stofe bogate și era toată în alb. Și pantofii ei erau albi. Și un val alb îi acoperea capul și-n păr avea flori de lămâi…”). În această casă Pip cunoaște pentru prima oară dragostea, îndrăgostindu-se de fiica adoptivă a domnișoarei Havisham, Estella.

Cu timpul acesta începe o viață mai bună cunoscând astfel puterea banilor. Totuși îmbogățirea sa îi ridică multe semne de întrebare și astfel cititorul este ținut mai mereu cu sufletul la gură.

Romanul „Marile speranțe” urmărește evoluția personajului principal, e la un blând copil la un adevărat bărbat trecut prin viață.

Recenzia a fost scrisă de către Chișlea Claudia și participă la concursul lunar de recenzii.

 

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 50 de cărți de citit pentru adolescenți - BlogdeCarti.Ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*