Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupery

Mai avem aici pe blog o recenzie a cărții Micul Prinț, recenzie scrisă de către Dayana, la recomandarea căreia am și decis să citesc și eu această carte pentru copii pe care am văzut că o recomandă mai toată lumea. După ce am observat că e doar 7 lei pe Libris, am zis că merită să o cumpăr să văd despre ce e vorba.

Recenzie Micul Prinț

micul prințVăzându-mă cu o carte de doar 100 de pagini, recunosc că într-un fel mi-a fost frică să o încep. Asta deoarece, chiar dacă e doar o carte pentru copii în principiu, mă temeam că nu voi găsi înțelepciunea dintre rânduri. Iar acum după ce am terminat de citit cartea, recunosc că am în gând să o mai citesc măcar o dată după o perioadă de timp, pentru a vedea dacă va fi diferit.

Cartea este, tot în principiu, despre autorul Antoine de Saint-Exupery care rămâne cu avionul în pană tocmai în deșert, departe de orice urmă de civilizație și cu resurse limitate. Acolo este vizitat de Micul Prinț care, venit de pe asteroidul B612, îi cere să-i deseneze o oaie. Apoi, acesta continuă să îi povestească despre planeta sa dar și despre celelalte mici planete pe care le-a vizitat în drumul său spre pământ, precum și despre locuitorii lor.

Desigur că micile experiențe ale Micului Prinț sunt relatate prin ochii săi de copil, punând astfel în oglindă oamenii mici cu oamenii mari, criticându-i subtil pe cei din urmă pentru lucruri care îi caracterizează și de care nu ar trebui să fie mândri.

Sunt criticați oamenii mari pentru că uită să mai fie copii, pentru ei devenind mai importante cifrele și numerele.

„-Trebuie totuși să rabd vreo două-trei omizi, dacă vreau să aflu cum arată fluturii. Pare-se c-ar fi ceva nespus de frumos. Altminteri, cine să mai treacă pe la mine? Tu, unul, ai să fii departe… Cât despre fiare, n-am nicio frică. Am ghearele mele.”

Iar pasaje în care ni se amintește care este adevărata comoară a vieții ar mai fi multe.

„-Te vei judeca, atunci, pe tine însuți – spuse regele. E lucrul cel mai greu. A te judeca pe tine însuți e mult mai greu decât a-l judeca pe altul. Dacă ajungi să te judeci cum trebuie, înseamnă că ești într-adevăr un înțelept.”

Nu prea citesc cărți de dezvoltare personală, însă aceasta este cu siguranță mult mai bună decât multe din cele existente. De asemenea, după o lectură a cărții consider că Micul Prinț reprezintă una din cărțile ce trebuie citite cel puțin o dată în viață, de către oricine. De fapt, ar trebui citită de mai multe ori – spun mulți bloggeri de cărți – însă voi putea spune cu tărie acest lucru, și eu, după ce o voi reciti peste ceva timp.

În final, vă zic doar că ar trebui să citiți Micul Prinț pentru a vă aduce aminte ce e mai important în viață (numerele nu, cu siguranță) și pentru a primi o adevărată lecție de viață, un ghid de viață din partea copilăriei.

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

4 Comments Posted

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*