“Optimismul se invata” o carte ideala pentru toti indiferent de varsta

Articolul urmator este destinat celor care inca nu pot admite in viata lor existenta unor situatii nefericite si care mereu simt ca sunt asemeni unui magnet care atrage doar lucruri sau situatii negative. S-a demonstrat stiintific ca nu suntem inzestrati cu o anumita stare. O data cu maturizarea si dobandirea unor experiente, se va cristaliza o stare interioara care va influenta viitorul prin deciziile luate . Pornind de la aceasta conceptie, creierul incepe sa analizeze si sa interpreteze anumite chestiuni dintr-o anumita perspectiva. Insa, nu este exclus faptul ca prin intermediul unor tehnici psihologice cognitive, vei depasi cu brio momentele mai putin favorabile care ti-au “inundat” sufletul cu o stare negativa. Daca persista un timp mai indelungat, aceea stare iti va afecta si starea de sanatate. Ca si alte tehnici si optimismul se invata pentru a te bucura de o viata fara necazuri.

Una dintre cele mai indicate carti din sfera psihologiei este “Optimismul se invata”, publicata in anul 2002, fiind prezentata sub forma unui ghid de bune practici. America este mandra de un profesor care a devenit si un reprezentant al psihologiei cognitive care este si autorul cartii prezentate anterior. Acesta este Artin E.P Seligman, iar principalele sfere de cercetare s-au axat pe analizarea starii de pesimism, optimism, precum si pe cea a depresiei, o boala actuala in cadrul societatii contemporane. Cei care vor lectura cele 220 de pagini, vor invata prin diferite moduri descrise cum sa interpreteze evenimentele din viata lor pentru a intelege intr-un final care este adevaratul sens al celor intamplate. In general, atunci cand te lasi cuprins de o stare interioara negativa, simti ca esti neajutorat si nu mai detii puterea de a controla lucrurile care au navalit peste tine. In acest mod, vei ajunge sa te invinovatesti si sa te gandesti la toate esecurile prin care ai fost nevoit sa treci.

Persoanele care se trezesc cu o atitudine pozitiva si vad doar partea plina a paharului, dau randament mult mai bun la locul de munca si pot suporta agitatia sau stresul mult mai bine. Atitudinea si caracterul unei persoane sunt cele care fac diferenta. Exista persoane pozitive care inteleg sensul vietii si considera ca o situatie mai precara este ceva temporar.

Exista doua moduri total diferite de a actiona intr-o situatie, aparent fara rezolvare. Potrivit autorului “viata vine cu aceleasi esecuri si tragedii si pentru optimisti si pentru pesimisti, dar primul le infrunta mai bine….Optimistul se retrage dupa o infrangere si oarecum saracit, o ia de la capat. Pesimistul renunta si cade in depresie.”

Vestea buna este ca cei care obisnuiesc sa se concentreze doar pe partea negativa, pot fi vindecati, deoarece au darul de a prelua din capacitatea de a gandi a celor optimisti pentru a-si imbunatatii starea spirituala. In compania celor mai potrivite persoane, gandirea pozitiva se poate invata de la oamenii care manifesta o dorinta de a te sprijini in demersurile tale. In curand, vei descoperi zeci de motive pentru care sa zambesti si sa continui cu fruntea sus chiar si intr-o situatie neplacuta.

Studiile din domeniul pshihologiei au dovedit ca optimismul este contagios, iar oamenii pot adopta rapid o stare de bine, daca si ei in schimb ofera respect si recunostiinta fata de semeni. Fericirea in  trebuie sa fie un aspect caruia sa ii acorzi  o atentie maxima. Autorul cartii ii sfatuieste pe cititori sa se bucure din plin de experientele intamplate in prezent si sa dea frau liber emotiilor pozitive. Acestea sunt cele care iti vor asigura fericirea si iti vor garanta multumire in toate aspectele vietii. Conform lui Seligman, viata buna include un set de valori, destinate sa te transforme intr-o persoana mai puternica si stapana pe sine in cele mai critice momente. Intelepciunea, cunoasterea, curajul, dragostea, umanitatea, justitia, cumpatarea, transcendenta si spiritualitatea sunt valorile necesare de la care porneste gandirea pozitiva. Te incurajm sa iti aloci putin timp si pentru tine, daca treci prin momente grele care te transforma intr-o persoana vulnerabila.

In final, dorim sa iti oferim cateva motive pentru care urmatoarea ta achizitie va fi cartea “Optimismul se invata” scrisa de cel care i-a provocat pe marii psihologi sa cerceteze mai in detaliu domeniul psihologiei pozitive. In urma lecturarii, se vor producer urmatoarele schimbari:

  1. atitudinea fata de unele lucruri;
  2. Te vei transforma intr-o persoana care nu mai cedeaza atat de usor in fata problemelor;
  3. It vei indeplini mai usor scopul propus daca detii deja o gandire pozitiva;
  4. vei inspira incredere celor din jur si vei deveni o persoana mult mai credibila;
  5. iti vei mentine sanatatea fizica si mentala la un nivel care iti va permite sa iti desfasori toate activitatiile propuse.

Optimismul trebuie sa fie un stil de viata care in fiecare zi te va face sa radiezi. Va ajunge sa te influenteze treptat pe tine si pe cei cu care interactionezi. O stare de bine te va ajuta sa ai o minte mai limpede si linistita pentru proiectarea tuturor planurilor de viitor. Nu este usor sa te ridici, mai ales dupa o lovitura grea, dar gandirea si atitudinea pozitiva sunt  singurele moduri prin care poti trai in armonie cu tine insuti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*