Povestea sasilor din Transilvania, spusa chiar de ei, de Ruxandra Hurezean – recenzie

Nu am stiut foarte multe despre istoria sasilor si a altor minoritati din Romania. Invatasem la scoala la istorie cateva lucruri, dar nu pot spune ca stiam multe lucruri despre acest subiect.
Cred ca s-a ocolit in manualele de istorie la acel moment faptul ca Nicolae Ceausescu a vandut sasii Germaniei. Am auzit acest lucru intr-o emisiune pe final de an legata de Regele Mihai si m-a intrigat.

De pe Wikipedia aflam ca aproximativ 230.000 de svabi și sasi au fost vanduți de Nicolae Ceausescu Germaniei, in perioada 1968-1989, statul german platind pentru ei o suma colosala (aproximativ trei miliarde de marci). Daca facem o conversie la EUR si o raportam la 2018…wow.

Am citit in alt context ca vinderea sasilor se considera ca una dintre cele mai mari pierderi ale Romaniei.

Recent, am citit „Povestea Sasilor din Transilvania, spusa chiar de ei, scrisa de Ruxandra Hurezean si sunt impresionata de povestile sasilor.
Autoarea cartii, jurnalista Ruxandra Hurezean a cules informatii si marturii de la sasi care au plecat si care s-au intors in tara dupa caderea comunismului dar prezinta si destul de clar contextul regimului politic si felul in care s-au intamplat lucrurile.

Cartea Povestea sasilor din Transilvania. Spusa chiar de ei, alaturi de Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sași) face parte dintr-un proiect amplu dezvoltat si sustinut de către Fundația Michael Schimdt, care vizeaza conservarea mostenirii sasesti in Transilvania.

La baza, cartea este o inlantuire de interviuri cu sasi care povestesc lucrurile la care au fost supusi, cum a fost plecarea in Germania, cum nu au reusit sa se adapteze departe de locul in care s-au nascut si cat de puternic este dorul de casa si de radacini.
Este o carte care transmite o emotie extraordinara, dar si foarte multe informatii si relatari ce tin de istorie.

Rand pe rand, vei afla direct de la actorii principali despre:

  • povestea impresionanta a Sofiei, careia razboiul i-a luat iubitul, prietenii, dar care la 93 de ani s-a intors la biserica evanghelica din Crit unde poveste toata istoria satului.
  • Eginald Schaltnner, un alt sas care a ramas in tara cand toti rudele, familia si alti 1200 de sasi au plecat. A ramas si acum este ultimul preot sas din sat, intr-un sat care acum este format preponderent din rromi. El a ramas in sat…si e bucuros ca a facut-o chiar daca spune ca i-au ramas 5 sasi de inmormantat sau ca a avut multe duminici in care a tinut slujbe pentru clopotar si gainile din curte. Ajuta comunitatea locala, a scris foarte mult si povesteste tuturor celor care-i calca pragul despre istoria sasilor, despre cum cei care au plecat in Germania nu au reusit sa se integreze niciodata pentru ca nu au fost acceptati in comunitate ca fiind germani si nu s-au adaptat, dar mai ales despre frumoasa Transilvanie.
  • Paul Hemmerth, sasul care a plecat cu familia de la 14 ani si a avut o viata de nomad.  Dupa ce a facut bani se intoarce in Romania si cumpara case vechi ale sasilor din satul cu un singur sas ramas pe care le umple cu oameni. Si-a adus familia, dar si prieteni. Acum in sat locuiesc oameni din 13 nationalitati,
  • Caroline Fernolend care a infiintat o fundatie cu ajutorul careia readuce la viata meseriile vechi
  • Peter Timper care este singurul neamt dintr-un alt sat, care nu poate sa se desparta de locurile in care i-au trait parintii
  • Familia Einschen care se ocupa de peste 100 de ani de reparatii si comercializare de instrumente muzicale. Le putem gasi atelierul in Brasov

 

Recenzie scrisa de Beatrice Andreea.

1 Comment Posted

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*