Recenzie – Cincizeci de umbre întunecate

Chiar cred că trilogia asta primește prea mult hate. Adică da, nu sunt bune, sunt mai mult decât mediocre și totuși, nu merită atâta atenție.
I still fail to see the abuse. Nu e niciun abuz. Anastasia face totul de bună voie și nesilită de nimeni. Dragoste cu forța nu se poate iar ea îl iubește sincer pe acest Edward sub altă formă, care în loc să se hrănească cu sânge se hrănește cu sex, e incredibil de atractiv și foarte întunecat.
În cartea asta, Anastasia află mai multe despre istoricul său însă tot îl privește ca pe un copil pierdut, abuzat. Până la urmă, Grey nu comite nicio infracțiune ci doar încearcă să-și reprime sentimentele de ură față de sine, lovindu-i pe alții doar pentru că el a fost lovit într-un mod sexual de Elena. Big deal. M-a dezgustat partea cu pozele supuselor pe care urma să le folosească în caz că era șantajat. Și atunci de ce au mai semnat un contract de confidențialitate, ffs?!
Deci da, continuând prima parte, cei doi se împacă și se înțeleg mai bine ca niciodată. Părțile care nu erau scene de sex au fost pe alocuri interesante.

Apare o fostă supusă, Leila, care o amenință pe Ana, dar nimic grav nu se întâmplă. Ana are o funcție importantă într-o companie iar Grey îl dă afară pe șeful ei fiindcă i-a făcut avansuri… apoi acesta încearcă să se răzbune, ca într-un film prost (fără motivații, background sau orice alt detaliu legat de antagonist). Da, a fost o carte super proastă. DAR E UN FAN FIC. Fanficurile nu sunt cărți… când scrii un fanfic, ai o cu totul altă imagine în minte. Dacă eu aș scrie un fanfic, m-aș concentra doar pe sentimentele oferite de respectivul personaj, fără să-mi pese de plot sau exprimare. Doar conexiunile sale cu alte personaje. Asta a făcut și E.L. James. Lumea exagerează când e așa de oripilată de seria asta, sincer…
Nu cred că vreo femeie normală la cap din lumea asta ar încuraja abuzul. Grey este un om cu multe probleme mintale, pe care încearcă să le trateze. Da, în lumea reală ar fi foarte greșit ce face – ideea de a se folosi de femei pentru că nu-și mai suportă propriul sine, însă asta e alegerea Anastasiei. E alegerea ei să stea lângă el și să încerce să-l învețe cum funcționează lucrurile în realitate. Nu, relația lor nu e deloc sănătoasă la început și bineînțeles că, la fel ca în cazul Twilight, „tinerele adolescente” nu trebuie să romantizeze acest gen de legătură (pentru că de cele mai multe ori au de-a face cu criminali, care nu se vindecă așa de ușor precum Grey, doar întâlnind o persoană care îi iubește) însăăă… din nou, e doar un fanfic. Harmless. E doar ceva din imaginația unei persoane căreia i-a plăcut Twilight și care își imaginează un Edward uman.

Nu poate nimeni să-i spună că e greșit faptul că îi place acel personaj. Nu cred că autoarea voia să sublinieze ideea de abuz, să o susțină – în niciun caz. Când îți imaginezi lucruri cu personajele favorite, book boyfriends&so, nu vrei decât lucruri sexy. Nu te gândești că o copilă poate citește cartea și spune că vrea același gen de relație cu un băiat. Aici e greșeala multora… un fanfic e fix opusul realității. 1. Separați autorul de personajele sale și 2. Nici în ruptul capului să nu vă lăsați prinși în povestea asta de doi lei (care nu a fost menită să fie un roman adevărat), gândindu-vă că la fel s-ar sfârși și în realitate. Probabil că sunt mulți care, la fel ca și E. L. James, își imaginează astfel de lucruri și aspiră la ele. Asta e singura parte greșită.

NU EXISTĂ NICIUN BĂRBAT CARE SĂ FI FOST ABUZAT LA FEL CA DOMNUL GREY, CARE SĂ ABUZEZE LA RÂNDUL SĂU ȘI CARE SĂ SE VINDECE, SĂ AIBĂ VOIE SĂ TRĂIASCĂ ÎN LIBERTARE, BA CHIAR SĂ MAI FIE ȘI SUPER BOGAT ȘI REALIZAT ÎN CARIERĂ. Dar și partea cu abuzul e discutabilă… Femeile fac ce vrea Christian pentru că îl văd a fi frumos și bogat. Se comportă ca niște supuse, poate chiar se consideră în acest fel. Femei cu prea puțin respect de sine. Greșeala e a lor… Report him to the police.

În fine, cam până aici se întinde rantul meu. Despre plotul volumului doi nu pot spune mare lucru. Sunt scene din viețile celor doi și călătoria lor spre cunoașterea reciprocă. Din nou, I fail to understand cum de cărțile astea sunt așa de lungi când se întâmplă așa de puține lucruri… Dar, în fine. Voi citi și volumul trei, mă voi uita și la filme. Nu, nu voi face niciodată parte din fanbase.

11200875_1854181548139294_3353216856444741399_n

About Vanillahz 9 Articles
Tanara autoare debutanta la editura Herg Benet. Adolescenta pasionata de carti si lumea literara.

3 Comments Posted

  1. O recenzie se scrie dupa ce citesti toate cele 3 volume. In volumul 3 se explica de ce fostul sef al Anastaciei se razbuna. Nu e chiar fara background si fara motivatie! 😀
    Cartea intradevar e lunga. Mie personal mi-au placut mai mult pasajele cu lipsa de sex si limbaj licentios. In sensul ca aparitia doamnei Elena, a Leilei, fostul sef al Anastaciei, prabusirea lui Charlie Tango; toate astea te cam tin in suspans si sunt explicate destul de tarziu. Oricum scenariul de la sfarsitul volumului 3 e chiar de domeniul telenovelelor (rapirea Anastaciei, discutia din banca, prinderea fostului sef, coma ei de cateva zile) …
    Per total trebuie inteles ca e o poveste inventata si da Anastacia face totul de buna voie si nesilita de nimeni. Nu e nici un abuz la mjloc. Chiar si cand l-a parasit prima data ea i-a cerut lui sa ii arate cum se comporta inainte cu supusele lui. Si el a ascultat :)) Nu-s fan. Filmul mi s-a parut groaznic, haotic, amestecat si nu prea intelegi nimic pentru ca foarte multe detalii sunt omise.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*