Mulți recunosc importanța educației, însă puțini luptă cu adevărat pentru acest drept. Când inițiativa înlăturării obstacolelor dintre om și cultură vine din partea unui copil prins într-o societate aflată în permanent pericol, aprecierea cântărește cu atât mai mult. Într-o lume a „oamenilor mari”, Malala Yousafzai, o copilă, astăzi de 17 ani, devine erou, prin curajul de a se exprima liber și de a se opune talibanilor, în pofida oricărui risc.
Aveam de ceva vreme curiozitatea de a citi această carte, pentru că numeroase persoane mi-au recomandat-o, declarându-se profund impresionate de poveste. Privind pentru prima dată coperta, am intuit că romanul are legătură cu lumea musulmană, dar, ignorând mica descriere atașată chiar sub titlu („Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată în cap de talibani”) m-am gândit că este, probabil, vorba despre vreo tânără care s-a împotrivit tradițiilor religioase, în fine, ceva asemănător. Parțial adevărat. Pe de altă parte, complet greșit. Banalul care credeam că mă așteaptă a fost „deturnat”. Primul paragraf prevestea cât de mult urma să mă atașez de carte.
M-am născut într-o țară care a luat ființă la miezul nopții.Când am fost atât de aproape de moarte, abia trecuse de miezul zilei.
„” este o autobiografie a tinerei câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace 2014 și prezintă evoluția, pe de-o parte a adolescentei care militează pentru dreptul la educație în rândul copiilor (cu precădere a fetelor) din întreaga lume, iar, pe de altă parte, a conflictelor în care lumea musulmană (îndeosebi țara sa, Pakistan) a fost implicată. Trăind într-o familie echilibrată, care nu se lasă orbită de tradiție și religie, păstrându-și adevărata credință, Malala găsește sprijin și, totodată, model în tatăl ei, la rândul său foarte activ în problemele de educație, deținând, de altfel, o școală în Valea Swat. Mama, deși nu știe să scrie sau să citească, susține, în pofida temerilor, ambițiile celor doi. În timp ce radiourile devin mijloace de manipulare și de promovare a unor pseudovalori sub pretextul împlinirii dorințelor lui Allah, Malala are curajul de a se opune tradiției, dorind să demonstreze lumii că, așa cum însăși afirmă, suntem ființe umane, noi facem tradițiile, așa că noi avem dreptul să le schimbăm. Iubitoare a educației, impresionată de drama copiilor din Swat și, mai ales, de imaginea unei fete care căuta prin gunoaie, tânăra își dedică existența promovării ideii de libertate a educației, care ar trebui să fie accesibilă și gratuită în întreaga lume.
Poți să stai locului și să accepți tot ce vine din partea talibanilor sau poți să te ridici împotriva lor.
Blog-ul pe care îl va scrie la îndemnul unui jurnalist, povestind zilnic situația din regiune, conferințele, aparițiile televizate, precum și activitatea tatălui, o vor aduce în centrul atenției talibanilor. Astfel, în 2012, pe când avea 15 ani, Malala a fost împușcată de talibani, în autobuzul care o ducea acasă de la școală. Nefericitul episod al vieții sale o va transforma într-o adevărată eroină, cunoscută astăzi în întreaga lume drept model al curajului și al perseverenței.
Am fost impresionată nu numai de destinul și calitățile acestei adolescente, ci și de puterea fiecărei pagini de a transmite. Pe întreg parcursul lecturii am simțit teama, bucuria, entuziasmul, durerea trăite de Malala și de familia sa. Auzeam, parcă, zgomotul războiului, vocea de la radio. Am avut curiozitatea de a căuta fiecare personaj și de a citi mai mult despre el sau, mai bine spus, despre ce s-a ales de el. De asemenea, am avut inspirația de a căuta pe Youtube filmulețe cu Malala și am găsit numeroase discursuri, care au confirmat forța de a transmite un mesaj, talentul oratoric și ambiția acestei fete, care emană prin toți porii iubire de învățătură. Aștept cu nerăbdare documentarul despre Malala, care, din câte am citit, va apărea în octombrie. Sper să fie la fel de bun ca jurnalul.
Un copil, un profesor, o carte și un stilou pot schimba lumea.
Voi continua să urmăresc povestea Malalei, care a devenit, în urma acestei lecturi, un model pentru mine și, sunt sigură, pentru orice cititor care conștientizează că educația este singura armă eficientă pe care o avem în lupta pentru schimbarea lumii.
-
Nota noastră - 10/10
10/10
Rezumat / descriere scurtă
„Eu sînt Malala” este o autobiografie a tinerei câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace 2014 și prezintă evoluția, pe de-o parte a adolescentei care militează pentru dreptul la educație în rândul copiilor (cu precădere a fetelor) din întreaga lume, iar, pe de altă parte, a conflictelor în care lumea musulmană (îndeosebi țara sa, Pakistan) a fost implicată.
Văd că blogul are o interfaţă diferită şi colaboratori noi 🙂 Mă bucur pentru că asta înseamnă ca puteţi publica mai multe recenzii. E mai greu să susţii un site de unul singur. Important e să menţineţi standardul de calitate a recenziilor, să nu cădeţi în patima cantităţii în detrimentul calităţii.
Hei, hei. Da am schimbat tema de ceva timp și am decis să formăm echipă. Astfel ni s-au alăturat niște fete tare talentate și cu o mare pasiune față de literatură. Sincer mie mi se pare că recenziile lor sunt mai bune chiar decât ale mele.