Recenzie Fantomele din Tarragona de Michael Riche Villmont

Fantomele din Tarragona de Michael Riche VillmontO carte  ce ne vine din peninsula  iberică, aducând  o urmă fină de parfum romantic, spaniol. Şi de  nostalgie după vremurile cavalerismului catalan, vremuri  când, după drame şi suferinţe, binele învingea întotdeauna, atât în dragoste, cât şi în viaţa socială. Aducând  o rază de optimism din acele vremuri,  cartea, prin acţiunea descrisă, care să desfăşoară alternativ, în zilele cavalerismului medieval şi în zilele noastre, te ajută să înţelegi că viaţa este compusă din nenumărate clipe dramatice şi momente de bucurie. Important este să le trăieşti, pe fiecare, cu intensitatea care să te facă fericit, trecând peste nefericire ajutat tocmai de speranţa şi optimismul pe care le găseşti printre rândurile cărţii. Eroina, Melissa, răpită de mauri la vârstă fragedă, trece prin drama unor schimbări radicale, determinate de adaptare la viaţa de copil din haremul musulman. Ruptă de familie, de părinţi, este educată în spiritul tradiţiilor şi religiei musulmane. Cum reuşeşte acest copil să-şi păstreze sufletul curat, limba şi credinţa catalană? Neştiind dacă părinţii ei mai trăiesc, dacă va mai fi salvată vreodată, se bazează doar pe instinct şi speranţă pentru a rezista. Şi-a creat două lumi, paralele, cea a copilăriei dinaintea răpirii cea cea de după răpire. Trece dintr-o lume în alta prin stările alternative de pesimism dramatic şi optimism, trăindu-le, pe fiecare, cu intensităţi diferite, care o ajută să se adapteze şi să supravieţuiască. Momentele dramatice prin care trecea Melissa nu sunt doar cele psihice, ci şi cele reale, fizice, care nu o lasă să se desprindă de lumea materială.

Aş putea spune că este o telenovelă, sau o posibilă telenovelă, dar subiectul şi descrierea lui depăşesc cu mult nivelul siropos, reuşind să te facă se meditezi asupra valorilor care-ţi fac viaţa interesantă sau anostă, activă sau statică, domestică.

După o perioadă de aşteptare, Melissa este, în sfârşit, salvată de tatăl ei şi de Lopez, fiul unei servitoare din castelul părinţilor Melissei. Începe o perioadă interesantă, activă din viaţa ei. Participă la eliberarea cetăţilor Almeria şi  Tortosa, la apărarea locuitorilor atacaţi neâncetat de bandele de hoţi. Începe şi o viaţă sentimentală activă, neştiind pe cină se iubească: pe cel care a salvat-o, Lopez, sau pe un alt tânăr, Diego, arogant, bogat, cu tupeu (recunoaştem modelul?).

Dramele prin care trece Melissa, ajutorul pe care-l dă localnicilor de pe domeniile învecinate, îi face pe Melissa şi pe alesul ei(?), eroi de legendă, acţiunile lor binefăcătoare manifestându-se şi după moartea acestora. Ca fantome ce apar n Tarragona.

Dar cum aflăm aceste lucruri despre viaţa eroilor fantome din Tarragona?  Cu asta începe acţiunea cărţii. Un tânăr francez, care merge într-un sejur pe Costa Dorada, în staţiunea Salou, află despre existenţa unei legende a fantomelor din Tarragona. Obişnuit cu viaţa activă, curios din fire, se documentează şi află lucruri necunoscute din viaţa Melissei, pline de mister şi magie, pe care le descrie într-o carte.

Desigur, acţiunea principală a cărţii este dublată de o acţiune poliţistă la care participă tânărul francez Phillip de Chamont. Acţiune pe gustul amatorilor acestui gen de povestiri.

Finalul cărţii, neaşteptat, surprinzător, merită toţi laurii. Merită să citeşti cartea şi numai pentru acest final, dacă nu, măcar pentru a cunoaşte o parte din istoria unor obiective turistice de excepţie: Tarragona, Reus, Almeria, Tortosa, Salou. Uşor de citit, atractivă, are un stil alert, de cronică medievală.

O pot numi, pe bună dreptate, cartea provinciei Tarragona, iar dacă aş avea o agenţie turistică, aş organiza trasee turistice  la obiectivele a căror istorie, de acum, o cunosc.

Romanul FANTOMELE DIN TARRAGONA, editura Sf. Nicolae, se află pe www.librariascriitorilor.ro, de unde poate fi descărcată.

Recenzie scrisă și trimisă de Mihai Vel.

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

5 Comments Posted

  1. Astăzi este Sfântul Gheorghe, San Jorge sau Saint Jordi.
    În 23 aprilie este sărbătoarea Sfântul Gheorghe, Fiesta de San Jorge, care are o semnificaţie deosebită în Spania. Legenda spune că fiica unui rege din Capadochia a fost răpită de un dragon. După nenumărate încercări de a o salva, părinţii prinţesei apelează la tânărul Jorge, un brav caballero, singurul capabil să-l învingă pe răpitor. Acesta pleacă în căutarea dragonului şi-l învinge în luptă. Sângele dragonului începe să curgă în urma rănilor primite şi, ajuns pe pământ, se transformă în trandafiri roşii.
    Înspiraţi de legendă, în această zi, în Spania bărbaţii oferă doamnelor câte un trandafir roşu şi doamnele oferă bărbaţilor câte o CARTE. De unde vine acest obicei?
    În 22 aprilie a murit marele scriitor spaniol Miguel de Cervantes, înmormântat în 23 aprilie. Tot în 23 aprilie a murit şi W. Shakespeare. Un alt scriitor spaniol, Inca Garcilaso (sursă Wikipedia) a murit în aceeaşi zi de 23 aprilie. Începând din anul 1929, ziua de 23 aprile este considerată oficial ZI A CARTII. Este ziua în care se desfăşoară mari acţiuni culturale legate de carte.
    Cititorii blogului „blogdecarte.ro” au recunoscut, desigur, subiectul cărţii FANTOMELE DIN TARRAGONA, de Michael Riche Villmont, a cărei recenzie a fost găzduită de cunoscutul blog. Acţiunea cărţii are ca punct de plecare tocmai această sărbătoare, acţiune care descrie o altă legendă (Melissa şi Lopez) despre răpirea copilului Melissa şi salvarea ei miraculoasă. Cartea are toate şansele să devină Cartea anului în Tarragona.

  2. Am avut onoarea sa cunosc autorul,un om de exceptie si de mare valoare , cu aplecare spre studiu si cautare. care ne impartaseste din experienta sa. Felicitari si reverenta din partea mea. Un adevarat cavaler .

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*