Recenzie Șoimul Maltez de Dashiell Hammet

Ce plăcut este să alegi o carte după copertă sau după nume și să o citești chiar dacă nu ai mai auzit vreodată de ea. E și mai plăcut ca acea carte să îți placă foarte mult și să simți că ai făcut o alegere foarte bună. Așa am făcut eu atunci când am ales cartea Șoimul Maltez, pur și simplu am intrat pe Magazinul-de-Carte.Ro la secțiunea polițiste și aventuri și am ales prima carte care mi-a atras atenția.

Observ de asemenea că îmi plac tot mai mult romanele polițiste și cred că anul acesta voi citi cât mai multe.

Să revenim însă la Șoimul Maltez de Dashiell Hammet. Romanul îl are în prim plan pe detectivul Spade, un detectiv de succes, necăsătorit găsindu-și liniștea la soția adjunctului său, care primește un caz de la o domnișoară pe nume Wonderly. La puțin timp după ce preia cazul, detectivul adjunct Archer precum și Floyd Thursby, cel pe urmele căruia era detectivul adjunct, sunt găsiți fără suflare.

Începutul este așadar unul specific romanelor polițiste, ceea ce îmi place probabil cel mai mult la aceste cărți. Mai mult decât atât, acțiunea se complică tot mai mult de la un capitol la altul iar detectivul Spade este tot mai presat de către autorități, fiind suspectul principal în ambele crime.

Spade intră și mai mult în încurcături atunci când descoperă că defapt cazul său urmărește o statuetă foarte prețioasă căutată de mai multe persoane mai mult sau mai puțin periculoase. Cert este că nu este un caz prea ușor pentru el ci chiar se alege cu foarte multe probleme.

Atât cazul cât și misterul statuetei sunt greu de rezolvat deoarece clienta sa pe nume Wonderly nu pare să aibă prea multă încredere în detectiv și astfel acesta este nevoit să se descurce mereu de unul singur atunci când apar diferite situații neprevăzute, acestea fiind deloc puține la număr.

Totuși pe parcursul romanului, Spade dă dovadă de înțelepciune precum și de o experiență vastă în acest domeniu astfel încât deține mai mereu situația sub control.

Este într-adevăr un roman polițist foarte bun și captivant, cu o acțiune care a reușit să atragă destul de mult un iubitor al acestui gen de cărți așa ca mine. Chiar dacă nu am ajuns să îmi pun la fel de multe întrebări precum făceam atunci când citeam Agatha Christie sau Dan Brown și chiar dacă poate că nu am făcut prea bine comparația aceasta, este totuși un roman polițist foarte bun.

În ceea ce privește autorul, Dashiell Hammet este un scriitor necunoscut pentru mine însă văd că mai are câteva titluri publicate așa că, dacă le voi găsi, probabil că voi mai citi cel puțin un titlu de-al său. Ca autor de romane polițiste, cred că reușește să creeze destul de mult suspans precum și o acțiune credibilă și palpitantă totodată.

Șoimul Maltez de Dashiell Hammet reprezintă așadar o lectură plăcută pentru fiecare iubitor de romane polițiste astfel încât o recomand tuturor celor care iubesc cărțile de mărimi destul de mici care reușesc să te facă atât de curios încât să o citești în cel mult 2-3 zile. Aceasta reprezintă de asemenea a doua carte pe care o comentez aici pe blog și nu am reușit să găsesc 2-3 citate reprezentative. Nu se va întâmpla însă la fel și în următoarea recenzie, promit.

magazinul de carte

Lectura acestui roman a fost posibilă doar cu ajutorul unui anticariat online pe nume Magazinul-de-Carte.Ro, bun prieten cu acest blog după cum probabil știați deja. Apropo, vedeți că sunt niște reduceri foarte faine pe site-ul lor, chiar dacă prețurile erau deja destul de mici.

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*