Recenzie Urzeala Tronurilor

„-Am săvârșit mai multe greșeli decât îți poți imagina, zise Ned, însă nu și pe asta.

-Oh, ba și pe asta, lordul meu, insistă Cersei. Când intri în jocul tronurilor, ori câștigi, ori mori. Nu există o cale de mijloc.”

Am ales să încep recenzia cu acest dialog care mi se pare atât de sugestiv pentru primul roman din seria Cântec de gheață și foc. Urzeala Tronurilor este așadar primul titlu din această serie minunată de șapte romane dintre care deocamdată doar cinci au fost publicate iar două se află în stagiul de proiect.

Aceste prime cinci cărți le-am primit cadou de ziua mea, cel mai frumos cadou posibil, și mă bucur că am terminat primul roman intitulat Urzeala Tronurilor, împărțit în două volume. De asemenea țin să menționez că aceste cărți sunt preferatele mele, cu toate că din păcate am văzut întâi serialul.

Revenind la Urzeala Tronurilor, nu pot să spun despre aceste două cărți decât că sunt exact ceea ce îmi doresc eu de la o carte: acțiune, personaje diferite, bine și rău, iubire, aventură, dezamăgire și multe altele. Totuși, o descriere mai bună a fost făcută de către revista New York Times.

„În mod categoric, CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC va ajunge cea mai bună saga fantasy scrisă vreodată. Subiectul nu e dificil de înțeles, dar încercarea de a-l rezuma ar fi realmente nebunească: o complexă intrigă politică și dinastii rivale, iubiri, trădări, sfetnici răuvoitori, regi incapabili, cavaleri, castele, codri de nepătruns, un gigantic zid de apărare împotriva unor forțe neștiute, bastarzi și dragoni demult dispăruți. Iar stilul nu are nimic din bucolicul lui Tolien.”

În opinia mea, aceasta este cea mai bună descriere existentă a acestor cărți.

Nu am zis însă nimic despre autor. Ei bine George R.R. Martin este un autor pe care nu îl vei iubi niciodată ba dimpotrivă. Îl vei înjura și îl vei urâ pentru stilul său de a scrie, și totuși te va convinge să continui să îi citești cărțile cu toate că te frustrează atât de mult. Exceptând acest fapt, nu pot să neg faptul că George R.R. Martin este un autor excepțional și își merită toate premiile și aprecierile primite.

Îmi place la această carte faptul că este una complexă și cu toate acestea, nu este greu să ții pasul cu acțiunea. Acest lucru se datorează faptului că povestea este structurată sub mai multe capitole care au câte un personaj central care dă și numele capitolului. Astfel întregul capitol se învârte în jurul personajului respectiv astfel încât vei ști ce se întâmplă cu fiecare Stark, Lanister sau Targaryen.

Acțiunea se desfășoară pe un teritoriu foarte mare, însă ai o hartă afișată pe primele pagini astfel încât să știi unde te afli. Totuși țin să specific că acțiunea are ca indice spațial cele 7 regate aflate pe continentul Westeros fiecare având câte o familie regală – case -precum și la Zid dar și în ținuturile libere, acolo unde Daenerys a fost refugiată.

Ambele cărți urmărește conflictul care se naște între marile case din cele 7 regate precum și drama unor personaje precum Jon Snow, bastardul lui Eddard Stark, precum și a Aryei, copilul neînțelegător și neascultăror care se încăpățânează să facă mereu doar ceea ce vrea, personaj de care m-am atașat destul de mult.

Per total Urzeala tronurilor are un număr de aproximativ 900 de pagini însă datorită faptului că autorul are un stil de a scrie care te face să citești non stop deoarece acțiunea te prinde, timpul dedicat cititului nu este o problemă.

De asemenea primul roman din seria Cântec de gheață și foc are o fir epic foarte bine contruit. Toate personajele sunt foarte complexe și sigur este unul în care să te regăsești și tu.

 

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

3 Comments Posted

  1. Poti sa imi spui ce plugin folosesti pentru Nota noastra, Articole populare si butoanele de cumpara? Ai mai experimentat, ce converteste mai bine – linkul in text sau butoanele? Mulțumesc.

3 Trackbacks & Pingbacks

  1. 7 cărți cu final fericit | BlogdeCarti.Ro
  2. Top 5 filme inspirate din cărți | BlogdeCarti.Ro
  3. Recenzie Pădurea Norvegiană de Haruki Murakami - BlogdeCarti.Ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*