Tinerii de astăzi citesc, trebuie doar să știi unde să-i cauți

Există tot felul de vorbe în popor însă una dintre cele mai întâlnite sună cam așa: tinerii de astăzi nu mai citesc. Eu unul cred însă faptul că aceasta nu este decât o mare aberație și că există foarte mulți tineri care iubesc cititul iar prietenul lor cel mai bun este probabil o carte. De ce spun asta? Am o mulțime de motive pe care le voi prezenta în rândurile următoare.

În primul rând mai am puțin până împlinesc frumoasa vârstă de 20 de ani ceea ce mă face să fiu un tânăr cititor. La rândul meu cunosc foarte mulți tineri care citesc. Dacă e nevoie, pot da și câteva nume: Lucian, Adelina, Diana, Eliza și mulți alți prieteni din mediul offline. Cunosc așadar o mulțime de tineri frumoși care iubesc această lume a lecturii și a cărților.

De ce sunt catalogați tinerii drept necititori?

Eu am început să citesc mai mult anul trecut după ce m-am simțit atât de mic atunci când am fost întrebat care e ultima carte pe care am citit-o și nu știam ce să răspund, asta pentru că ultima carte citită fusese terminată cu mult timp în urmă. Am zis clar și tare că de mâine mă apuc de citit, și așa am făcut astfel încât să nu mă mai aflu niciodată în această ipostază. Totuși până atunci și eu eram unul din oamenii care catalogau tinerii drept necititori. De fapt, nu tinerii erau problema, ci eu eram cauza problemei. Pur și simplu nu știam unde să mă uit și, dacă mă uitam prin diferite localuri de senzație din oraș sau prin parcuri vedeam doar tineri cu principii yolo și care nu căutau decât să se distreze. Vina era a mea deoarece nu știam unde să mă uit negăsind astfel orizontul pe care aș fi dorit să-l văd.

si tinerii citesc

După ce am început să citesc, intram parcă într-o altă lume. Începeam să descopăr faptul că dacă vreau să împrumut o carte, nu de la biblioteca ci de la un prieten, puteam face asta pentru că aveam prieteni care citeau. Am văzut apoi că există și persoane care nu doar împrumută cărți ci își cumpără un eBook Reader pentru a putea citi mai mult atunci când sunt în autobuz sau în orice altă ipostază. Am văzut de asemenea că oamenii chiar cumpără cărți chiar dacă le citiseră deja dorind să le aibe și în bibliotecă nu numai pe lista de cărți citite.

Trebuie să recunosc că viața mea s-a schimbat puțin de când am început să citesc. La scurt timp după ce am început să pun ieșirile în oraș pe locul 2 doar pentru a strânge bani de cărți, mi-am deschis și acest blog iar acesta a fost un alt pas spre descoperirea tinerilor cititori. Am început să scriu aici recenzii cărților pe care le citeam iar unii cititori îmi cereau sugestii de cărți. Nu am gândit acest blog doar ca pe un loc unde să scriu recenzii și astfel cu ajutorul mai multor cititori am realizat un articol în care recomand cărți pentru adolescenți, 50 la număr. Nu mă așteptam ca acest articol să aibă atât de mult succes însă datorită lui, pe blogul meu ajung zilnic sute de tineri cititori care caută cărți pentru adolescenți. Există așadar sute de tineri cititori care caută zilnic cărți pe care să le savureze lângă o cafea sau un ceai.

tinerii citesc

Tot datorită blogului am descoperit și grupurile de cititori de pe Facebook iar acum fac parte din cel puțin 10 grupuri dedicate cititorilor. Am interacționat cu cititorii din fiecare grup și nu mare mi-a fost mirarea să văd că majoritatea persoanelor din acele grupuri sunt de vârste apropiate mie, deci tineri cititori.

Am descoperit de curând și faptul că în orașul meu de suflet, Botoșani, există un grup de tineri frumoși care se întâlnesc și discută pe diferite teme precum personajele în care s-au regăsit, cele mai frumoase citate descoperite în cărțile pe care le-au citit și multe alte teme. Mai exact, este vorba despre un club de literatură din care fac parte momentan 59 de cititori, majoritatea dintre ei fiind la liceu.

Lumea aceasta a tinerilor cititori este la fel ca în povești: nu o poți vedea decât atunci când faci parte din ea. E ca la fel ca în „Cronicele din Narnia”, doar că în lumea tinerilor cititori nu ajungi printr-un dulap ci printr-o carte, de fapt prin mai multe cărți citite iar fără să citești nu vei putea descoperi niciodată tinerii cititori care ne înconjoară.

Într-adevăr, noi tinerii cititori suntem puțini diferiți, asta deoarece acum preferăm să cumpărăm cărți dintr-o librărie online pentru că uneori ne este lene să ieșim din casă dar și pentru că de cele mai multe ori prețurile sunt mai bune decât cele din librăria din colț. Suntem diferiți pentru că mai lăsăm uneori cartea în bibliotecă și citim pe un dispozitiv inteligent precum telefoanele sau eBook Readerele iar uneori citim cărțile pe care unii le publică pe bloguri. Asta nu înseamnă însă că tinerii nu citesc. Nu, noi existăm și poate că citim mai mult decât se citea înainte, asta doar pentru că tehnologia ne permite acest lucru iar uneori bibliotecile și librăriile sunt goale doar pentru că găsim prețuri mai bune pe internet.

libris

Acest articol este participant la un concurs organizat de către librăria de unde noi cumpărăm cărți online iar pe final aș avea următoarea rugăminte: lăsați fiecare un comentariu cu vârsta pe care o aveți și ce vă place să citiți iar dacă voi câștiga unul dintre cele trei premii (cărți în valoare de 600, 400 sau 200 de lei) îl voi împărți cu unul dintre voi. Mai exact dacă acest articol se va clasa pe locul 3 voi alege un comentator cu ajutorul random.org și îi voi oferi 100 de lei pentru a cumpăra cărți, dacă articolul se va clasa pe locul 2 voi alege doi cititori cărora le voi oferi câte 100 de lei iar dacă voi câștiga locul 1 voi alege 3 cititori cu care voi împărți premiul cel mare.

Așadar, ce vârstă aveți și ce vă place să citiți?

EDIT: În doar 4 zile, acest articol a reușit să strângă un număr de 106 comentarii, așadar cel puțin 100 de tineri cititori au dorit să se afirme printr-un comentariu, aproximativ 2.000 de vizite precum și un număr de 500 de like-uri și distribuiri pe Facebook. Concluzia mea este că tinerii citesc și există chiar un număr foarte mare de tineri cititori.

About Adi 203 Articles
Sunt un tânăr de 20 de ani care ar citi romane polițiste o zi întreagă fără să se plictisească sau să obosească, înnebunit după reducerile de cărți pe care le urmăresc zilnic, colecționar de semne de carte și blogger pe AdrianBolocan.Ro.

139 Comments Posted

 1. 14 ani, îmi plac în general cărţile bune (ştiu că sună dubios, dar nu toate cărţile sunt chiar opere de artă). Ultima carte pe care am citit-o (format electronic cât şi fizic 🙂 ) a fost Suge-o, Ramona! de Andrei Ciobanu. O carte destul de interesantă şi din care am reuşit să învăţ nişte chestii, zic eu, utile chiar dacă pentru mulţi numele nu pare să promită multe.:)

 2. Am 32 de ani citesc cu mare placere orice, dar prefer cartile sf si seria neagra de la editura trei( carti politiste din tarile nordice). Bafta!

 3. Am 19 ani si imi plac in general cartile care trateaza istoria…si cartile de actiune. Dar nu e neaparat o regula. Daca o carte imi atrage atentia, o citesc indiferent de tema. Printre autorii mei preferati se numara Sven Hassel si George Orwell.

 4. Am 19 ani si imi place sa citesc cam orice tip de carti. Nu prea ma atrag cartile istorice dar in rest citesc cam orice: beletristica, psihologie, romane politiste, horror… De obicei imi aleg cartile dupa titlu sau dupa recomandarile facute de alti oameni.

 5. Am 19 ani si nu as fi devenit cititiror daca nu as fi fost obligata sa citesc ( in urma cu 4 ani cand am ajuns la liceu). Mi-a impus dna diriginta sa citesc „Mara” si m-am supus. Astfel, de atunci tot citesc, cand simt nevoia de a ma autodepasi, de a intra intr-o alta lume sau vrand sa ma analizez prin carti psihologice sau personaje ale romanelor de dragoste (preferatele mele) . Desi sunt a 12-a si trebuie sa ma pregatesc pentru bacalaureat , imi fac timp sa citesc , altfel m-as simti incompleta .. Citesc cam tot ce prind, carti istorice , psihologice si romanele de dragoste remarcabile (sunt flori oferite sufletului meu) . DA, tinerii citesc…

 6. Am 21 de ani. Și eu, cam la fel ca tine, mi-am deschis apetitul pentru citit relativ recent. Încă nu mi-am conturat prea bine gusturile, dar pot să spun că am o simpatie pentru romanele clasice. Și cred că mi-ar plăcea mult și cele distopice (încă n-am citit unul).

  • Daca vrei literatura distopica poti sa incepi cu „Utopia” lui Thomas Moore. Apoi ai Aldous Huxley (Brave new world, Treasure Island etc), George Orwell (1984, Animal farm…) si, preferata mea, „Stapanul mustelor” de William Golding.
   Spor la citit :)!

 7. Am 19 ani și la fel ca tine, am descoperit lumea cărților extraordinar de fascinantă, deși nu am avut norocul de a-mi împărtăși impresiile despre cărțile citite cu ceilalți. În general citesc cărți SF și romantice, trecând uneori și prin paginile unei cărți de aventură.
  Succes!

 8. Am 16 ani.Desi nu citesc decat de un an,pot sa spun ca citind am reusit sa traiesc si alte vieti,sentimente,punandu-ma in diferite situatii.Citesc carti de dragoste.horror si mister.Dar pe viitor,vreau sa incerc si ceva psihologic si SF.

 9. Buna! Am 18 ani si imi pare rau ca abia de un an am descoperit minunata lume a cartilor. Si acum incerc sa recuperez timpul pierdut. In schimb, de atunci, sunt o book-whore. Scuza-ti-mi exprimarea. I sleep with other book every night. Hahah. 🙂 Iubesc sa citest orice fel de carti, de la romantice la aventuri, actiune, drama, psihologice, vechi, noi, mari, mici, pe engleza, romana, spaniola, franceza. Ma pasioneaza in special cele romantice, pentru ca prin intermediul lor imi creez propria poveste de dragoste (imaginara). Si mai stiu o ”zicala” draguta – î: ”Cat iti ia sa te indragostesti?” R: ”De obicei, doar cateva capitole.”.

 10. 17 ani, citesc orice imi capteaza interesul in special romanele care te pastreaza in mister, nu sunt previzibile si incearca sa te induca in eroare. De obicei, romanele politiste sunt pe primul loc, apoi horror, psihologice si de dezvoltare personala.

 11. Am 18 ani si citesc cam orice, in special carti sf in limba engleza. Din pacate locuiesc intr-un oras mic si am citit toate cartile de la biblioteca in limba engleza si acum caut alte carti interesante in format electronic, chiar daca este mai obositor sa le citesc pe calculator decat daca as avea chiar cartile in mana

  • Kindle: este aplicatie pentru android si cred ca si pentru iphone unde poti sa cumperi si sa citesti carti. sunt foarte multe in engleza. cred ca majoritatea. sunt multe gratuite din orice categorie. sper sa gasesti si sa te ajute:)

  • Gaseste pe cineva care lucreaza intr-o companie mai mare si are abonament la bookster. Intra pe pagina lor pt detalii. Au multe carti in engleza

 12. Am 17 ani si citesc orice carte care imi atrage atentia intr-un anumit fel. In general citesc beletristica, carti de dragoste, fictiune pentru adolescenti..

 13. 17 ani, citesc fictiune, nuvele( in special nuvelele gotice ale lui Edgar Allan Poe), carti de dezvoltare persoanala, beletristica( literatura universala).
  Am citit un singur poem, dar care mi-a placut enorm, si anume Faust- Goethe( poem dramatic sau drama filozofica).

 14. Am 19 ani in general citesc cartile deja consacrate, cartle de care am auzit de la parinti,bunici,pofesori,,prieteni,colegi,grupuri de pe net s.a..d rareori am citit o care recenta din pura suspiciune si recunosc aceasta este una dintre greselile pe care le fac ca si cititor insa nu imi pot permite sa irosesc timpul dedicat cartilor citind chestii idioate sau care se vand… in rest citesc aproape orice tip de literatura

 15. Un tanar de 65 de ani. Prin natura ocupatiei ( absolvent de litere) am citit cu placere o parte din ceea ce era recomandat la scoala, la facultate si adesea peste. Acum citesc mai ales carti de spacialitate (legislatie, anumite studii europene, sociologie), mai putin beletristica. Tinerii cititori de care vorbiti, cei interesati le lectura, imi par a fi niste exceptii fericite. Pe ansamblu, insa, in Romania situatia nu e pe roze. }n ianuarie, de ziua culturii nationale, am avut o prezentare la biblioteca judeteana si in prealabil, am facut cateva mici investigatii prin statisticile europene. Mi-a iesit ca Romania nu sta de loc bine la capitotul lectura. Nici la cumparat carti, nici la numar de carti imprumutate din biblioteci, samd. Stam mult mai rau decat vecinii din Ungaria, stam mai rau decat bulgarii sau turcii, ca sa nu mai vorbim de alte tari europene. Felicitari pentru initiativa dumneavoastra cu blogul si mult succes la concurs. Va tin pumnii,.

 16. Nu stiu cu ce tineri intrii tu in contact ,dar eu am vazut tot felul de tineri care nu citesc.

  Exista si cativa care citesc, dar trebuie sa recunoastem ca sunt putini. Nu pot sa spun ca ma numar exact printre ei, pentru ca nu citesc foarte mult. Dar imi place sa citesc orice atata timp cat simt eu ca merita…nu conteaza genul.
  Oricum din ce-am vazut pe asa zisele grupuri pe facebook, la mare cautare sunt cartile astea de duzina, carti de consum care mie una imi fac greata. Degeaba citesti daca nu citesti calitativ.

 17. Am 14 ani, ma inec in carti de 2 ani si e, efectiv, cel mai bun lucru care mi s-a intamplat.

  Citesc fictiune, de dragoste, aventura, mister si biografii.

 18. Am 18 ani şi citesc toate genurile de cărţi, dar cel mai mult îmi plac cărţile sf cu vampiri, vârcolaci, vrăjitori, etc şi cărţi scrise de autori asiatici(din China, Japonia) .

 19. Am aproape 15 ani si am descoperit lumea lecturii inca de la varsta de 8 ani cand am format un mic club de lectura cu doua colege de clasa. Ce-i drept, nu citeam atat de multe romane si tot ce citeam erau carti pentru copii (Print si Cersetor, Singur pe lume, Cuore:Inima de copil, s.a.m.d.), dar ne propuneam tot timpul carti, imprumutam carti de la biblioteca, ne imprumutam una alteia carti, dar citeam. Acum doi ani am citit seria Harry Potter si am descoperit genul SF, iar de atunci toate cartile pe care le citesc de placere (adica cele pe care nu sunt obligata sa le citesc pentru scoala) se indreapta spre genul SF si Young Adult.

 20. In primul rand, permite-mi sa iti spun ca ai perfecta dreptate, am 16 ani si citesc tot timpul, nu numai in timpul liber, ci si in orele in care imi permit sa fac acest lucru, citesc tot ce imi cade in mana si simt ca ma atrage, citesc deoarece incerc sa le dovedesc colegilor si prietenilor ca cei din jurul meu gandesc gresit, printre care si ei, dar nu numai, citesc deoarece simt ca am propriul meu loc unde pot sa ma plimb linistita fara sa ma deranjeze nimeni, pot sa evadez din lumea aceasta monotona si pot sa ma simt libera. Multa bafta! xx

 21. nu stiu daca la cei 24 de ani ai mei sa ma consider ,, tinerii din ziua de azi,, dar si eu citesc. mereu citesc si mereu voi citi.
  imi plac cartile politiste, sf, young adult, dar marea mea iubire vor ramane cartle clasice.
  spor la citit oameni dragi!

 22. Am 12 ani si am inceput sa citesc cam de doi ani…cred. Nu pot sa spun ca citesc sau ca am citit mari carti sau care sa ma ajute in viata dar cartile pe care le am citit m au facut sa imi placa sa citesc. Inainte cand tata spunea sa mai pun mana pe o carte, faceam urat de parca ar fii spus cine stie ce. Dar acum imi dau seama ca faceam o mare gresala si ca ar fi trebuit sa ma apuc de citit mai demult. Dar ma bucur ca totusi am intrat in lumea cartilor. Ultima carte pe care am citit o a fost „De 19 ori Katherine” de John Green.Imi plac in general cartile SF sau inspirate dintr-un film sau un film facut dupa carti. Succes! 🙂

 23. Hey,am 17 ani. Vreau sa iti spun ca ai perfecta dreptate. cititul e foarte important si te si relaxeaza. de cele mai multe ori prefer sa citesc decat sa ma uit la un film sau serial. Cat despre ce citesc, citesc orice imi place nu am un anumit tip. Desi majoritatea sunt carti clasice

 24. Hei! Am 15 ani si imi place sa explorez toate genurile literare, dar in special imi plac fantasy, young-adult si romance. Bafta la concurs!

 25. 19 ani. Prefer sa spun scriitorii: Paulo Coelho,Agatha Cristie,Radu Tudoran,Daphne du Maurier,Ionel Teodoreanu,Nicholas Sparks,George Sovu,Cella Serghi,John Green

 26. Am 15 ani si citesc orice carte imi atrage atentia, in special cele romantice, beletristice,dar si clasice. Iubesc sa citesc si din pacate,timpul nu prea imi permite..citesc de cativa ani si iubesc faptul ca am luat aceasta ‘hotarare’ . Iubesc sa simt acelasi sentiment cu cel al autorului/al autoarei si sa ma infiltrez in poveste. Iubesc mirosul cartilor, iubesc sunetul filelor. Sunt una dintre tinerii care CITESC si IUBESC asta!

 27. 19 ani. Imi place mult sa citesc,prefer sa spun autorii : Paulo Coelho,Agatha Cristie,Daphe du Maurier,Nicholas Sparks,Cella Serghi,John Green,George Sovu!

 28. Sunt o adolescentă de 16 ani care citește aproape tot ce prinde pentru că vrea să descopere cât mai mult cu putință. Cu toate acestea prefer să îmi termin ziua citind romane de dragoste,polițiste sau romane de referință ale literatură,indiferent de gen.

 29. Am 34 de ani si citesc orice îmi pica in mana! Nu judec o carte dupa titlu sau după coperti…..eu sunt judecătorul si eu decid daca banii dati pe achizitia respectivei carti au fost bine investiti sau nu! Nu am cosmetice in noptiera cate carti am biblioteca! Este drept ca îmi comand de pe site online dar asta numai pentru ca nu.mi permite timpul sa merg in celalalt capăt al orașului sa răsfoiesc oferta! Ultima carte citita este ” Valentine” pe care am si împrumutat.o unei prietene! Da, tinerii citesc dar, din păcate, suntem prea putini pentru a oferi un strop de cultura celor care nici măcar nu stiu sa.si scrie numele cu litere de tipar! SUCCES!!

 30. Am aproape 18 ani si am inceput sa citesc cam de la 13. Imi plac cartile de dragoste, de aventura, fantastice, politiste ( in special cele ala Agathei Christie) si cele clasice.

 31. Am 15 ani si citesc carti fantasy , romantice , politiste si aventura . Nu ma axez doar pe aceste genuri , dar in mare astea ma captiveaza .

 32. Am 15 ani, citesc SF, carti de dragoste, amuzament, aventura,documentare, mistere. Citesc cam tot ce-mi pica in mana, pentru ca orice poveste ma fascineaza, chiar daca la inceput nu pare interesanta. Toate au partea lor interesanta. Cititul ma relaxeaza. 🙂

 33. Scuza-ma ca iti spun, dar ti se pare normal ce faci? Mie mi se pare ca aceasta „impartire” a premiului cu cineva e doar de fatada si ca incerci doar sa iti faci postarea mai populara, poate poate castigi. Stai linistit ca cei de la Libris vor alege cel mai bun articol, nu cel mai popular. Trebuie sa ai o postare buna nu comentariile unor persoane care nu stiu ca le folosesti.

 34. Eu am vreo 63 de ani. Mulţumesc. Citesc mai mult istorie şi majoritatea cărţilor le iau de pe net şi le citesc cu ajutorul unui eBook Reader . Mă bucur şi eu de progres. Dar ce mă bucură mult este faptul că voi tinerii citiţi.
  No, baftă la citit şi concurs.

 35. Am 33 de ani si citesc beletristica, in special clasicii literaturii universale, dar le acord o sansa si scriitorilor romani contemporani care de multe ori m-au surprins placut.

 36. Am 14 ani si citesc de toate, de la carti despre al 2-lea razboi mondial, la carti despre moartea Ceausestilor si pana la carti de dragoste.

 37. Am 40 de ani, insa s-ar parea ca sunt la fel de tanara ca acum 20 🙂
  Citesc mult, citesc ( aproape ) orice, citesc de la 5 ani si sunt dependenta de carti.
  M-am regasit in acele liste infinite de carti pentru citit in viitor, carti cumparate pentru ca merita sa fie acolo, in biblioteca, eBook readerul permanent in geanta, pdf-reader instalat pe telefon, wish-listuri luuungi la cam toate librariile on line si o stransa prietenie cu curierii de la Cargus, Fun curier si care or mai fi.
  Grupuri de carte nu mai stiu exact cate, prietenii frumoase cu oameni neintalniti (inca ) in real, dar care-s prezenti zilnic in viata mea datorita pasiunii comune pentru lectura.
  O pagina dedicata tot cartilor, care a depasit de ceva vreme 70 000 de fani si care imi este extraordinar de draga, la fel cum imi e si cea care a creat-o, prietena de suflet si/sau sora mea mai mica. Care da, are 19 ani, deci se incadreaza mult mai bine decat mine in categoria de varsta descrisa in articol.
  Despre carti si placerea de a citi as putea vorbi la infinit, dar ma opresc, nu inainte de a aminti de ceea ce consider o batalie castigata : puiul meu iubeste si el cartile si abia asteapta sa invete sa ( le) citeasca. Are 5 ani.Asa ca am semne clar ca voi castiga si razboiul si nu se va spune nici peste 15-20 de ani ca tinerii nu citesc.Ba citesc si vor citi,, pasiunea nu are varsta…

 38. Prin natura profesiei pot citi f mult si din toate domeniile..apoi le recomand si tinerilor sa citeasca ce le place!
  Acum ai de unde alege..sunt carti ptr toate varstele! Mai ales ca se pot citi si on-line..totul este sa-ti placa!
  Cartile raman cei mai buni prieteni! Ele deschid portile cunoasterii..

 39. In general aleg cartile dupa titlu desi stiu ca asta nu este o metoda foate buna.
  Imi plac cartile in care se insista pe anumite detali (chestii ciudate, eu le numesc ‘nebunia cartii’) iar undeva spre final se face din nou referire la ele cu scopul de a rezolva o enigma sau de a o aprofunda.

 40. 18 Am inceput sa citesc la varsta de 10 toate cartile care imi cadeau in mana , eram captivata de lumea in care intram cu usurinta , de personajele dinamice care insoteau fiecare pagina . Am abandonat cititul pentru a-mi face asa numita viata sociala dar acum 2 ani mi-am dat seama de greseala facuta si am inceput din nou sa citesc .
  Recunosc ca citesc tot felul de carti , de la romane de dragoste la romane politiste , tot ce imi cade in mana Paulo Coelho,Stephen King , Amanda Quick . Literatura e o arta a cuvintelor ce ne imbogateste sufletul

 41. Am 15 ani. Imi place sa citesc carti young adult,carti de aventura,romantice,SF,dar nu e o regula.Daca o carte imi atrage atentia in mod special,o citesc.

 42. Hey . Pentru mine e o mare plăcere să fac parte din acest grup de cititorii . Am 17 ani ,îmi place să citesc cărţi S.F, Aventură , Romance , Acţiune , Groază, Filosofie . În general îmi plac toate cărţile bune .. Şi cam atât .. 😀

 43. 15 ani, citesc atat carti clasice, cat si cele care sunt la mare cautare acum. Nu cred ce spun unii oameni cum ca literatura actuala nu valoreaza nimic. O carte buna e o carte buna. Indiferent de perioada istorica in care a fost scrisa

 44. Am 20 de ani si citesc de la varsta de 12 ani. Desi cred ca mama ar fi dorit sa fiu pasionata de citit incat de la 8 ani de cand ma obligat sa citesc :))) Oricum, tot binele spre rau. Citesc pentru ca, pentru mine e un mod de a ma relaxa si a scapa de stres. Ador ca mi se ofera sansa de a scapa din monotonia vietii mele si a ma integra in alte lumi unde totul e posibil. 🙂 Nu am un tip anume de lectura pe care il consum, orice carte e destula pentru mine. Atata timp cat are o poveste si o lume in care mi se permite sa fac si eu parte din ea, sunt bucuroasa sa o citesc

 45. Am 16 ani si m-am apucat de citit serios acum 2 ani, când am descoperi site-ul Elefant.ro deoarece am putut sa îmi aleg cărțile care ma atrăgeau, pe langa cele „impuse” in lista de lectură de la scoala. Citesc aproape orice si nu refuz nicio carte! Este poate ceva care încă ma schimba in continuare.

 46. Cand lumea pune intrebarea aia stupida „Mai este vreun tanar care sa citeasca?” imi vin sa sar inconinuu si sa ridic mana ca in gimnaziu ca sa ma vada. Citesc o gramada si culmea, is la facultatea de Matematica si Informatica! Si mai si scriu pe deasupra, proza si poezie. Deci da, mai sunt tineri care citesc.

  Am 20 de ani si citesc orice carte atata vreme cat are un strop de romance in ea. Engleza sau romana si in orice format ar fi. Cred ca am peste 500 de romane pe calculator.

 47. Am 17 ani si citesc orice imi pica in mana si care ma fascineaza. Imi olac cel mai mult seriile de carti politiste dar si de dragoste. Ultima carte pe care an citit-o aste ” Cantecul Arcanelor” si choar mi s-a parut interesanta.

 48. Am 14 ani si, cand iau pauze de la teme sau de la pregatirea examenului de capacitate, ador sa citesc. In general, imi place sa citesc carti de dragoste,, SF, politiste. Ultima carte citita este ,,Hotul de carti” de Markus Zusak, iar momentan citesc ,,Jurnalul Fericirii” de Nicolae Stenhardt. 🙂

 49. Am 17 ani si imi plac cărtile politiste si psihologice dar, nu sunt reticenta. Citesc orice gasesc in biblioteca si imi place descrierea indiferent de gen

 50. Am dublul varstei tale. Si cei mai putin tineri citesc. Citesc cam orice, in ultima vreme m-a apucat obsesia despre situatia femeii in lumea orientala. Insa cel mai important lucru e ca fetita mea (care are 8 ani) m-a luat de model si citeste si ea destul de mult, zic eu, pt varsta ei. DA, sunt multe persoane care citesc. Din fericire…

 51. La 33 de ani, devorez foarte multă ficţiune (romane, proză scurtă), dar şi poezie clasică şi contemporană. De obicei mă bazez pe recomandări şi intuiţia personală când mă împrietenesc cu o carte, deoarece, indiferent de gen, voi opta mereu pentru poveşti care să mă înalţe. Mulţumim pentru generozitate şi mult succes la concurs! 🙂

 52. În primul şi primul rând, sunt invidioasă pe cercul vostru de literatură. La mine în oraş abia dacă se strâmg 15 oameni (chiar şi acesta e un număr enorm) dornici să participe la dezbateri axate pe multitudinea de teme abordate în literatură. Am ţinut discursuri despre importanţa cititului în liceul meu, dar fără prea mare succes, abia dacă am convertit câţiva oameni care să vină săptămânal. Dar ştii ce e important şi impresionant totdată? Chiar dacă se prezintă numai doi oameni, o discuţie, de cele mai multe ori cu tentă polemică, are loc.
  M-am apucat de citit serios de pe clasa a VIII-a, adica de 3 ani. Iar atunci când nu citesc o carte, citesc ziare şi bloguri consacrate cărţilor. Ei bine, din aceste lecturi suplimentare aflu titluri noi de cărţi, de autori, citesc numeroase recenzii, am o listă lungă de cărţi ce abia aşteaptă să fie citite, iar în momentul în care zăresc o carte de care am auzit, o primesc în minte şi în inimă. Până acum cel mai mult m-au impresionat bildungsromanele, biografiile şi autobiografiile în sensul că sunt acel gen pragmatic care preferă să îmbine utilul cu plăcutul, deoarece sunt de părere nu poţi învăţa de niciunde altundeva mai mult decât din experienţele de viaţă ale altor oameni, din destinele lor atât de minunat creionate în paginile unei cărţi.
  Pe de altă parte, mă bucură generozitatea şi preocuparea ta pentru dezvoltarea cititului în rândul sufletelor tinere. O zi bună!

 53. Sunt de acord cu tine, exista o gramada de tineri care citesc. Eu am 16 ani si imi pare rau ca m-am apucat de citit abia anul trecut, cand am intrat la liceu. Asta pt ca eram nevoita sa citesc diferite carti pt scoala, dar si pt ca in clasa mea citeau foarte multe persoane si m-am gandit sa incerc si eu :)) si de atunci banii mei se duc pe carti. Imi plac foarte mult cartile de dragoste, fictiune si SF.

 54. Am 14 ani și de obicei citesc cărți contemporany sau YA… Habar nu am cum de până acum nu m-am săturat să citesc cărți despre 2 adolescenți care se îndrăgostesc în enșpe mii de feluri diferite, dar asta e. Ultima carte citită de mine a fost Paper Towns de preamăritul John Green, iar acum citesc The 5th Wave de Rick Yancey.

 55. Am 21 de ani si citesc de cand eram mica. Intotdeauna la sfarsit de an umpleam in jur de 6-7 fise fata-verso de la biblioteca scolii. Citeam orice, de la povesti de colorat, la Amintiri din Copilarie, Fratii Grimm, Aventurile lui Nils Holgersen, la poezii si povesti in versuri, de asemenea citeam pe unde apucam. La fel ca si acum. Intotdeauna am o carte la mine, in caz ca am si timp sa o rasfoiesc putin. Am prins si perioada Harry Potter si Twilight, mai apoi orientandu-ma spre colectiile Chic si Cocktail, ajungand la editura Leda, Corint, Nemira,Trei etc. Imi place sa citesc fantasy, editura Leda scotand pe piata un numar destul de mare de volume, oprindu-se insa la a publica anumite continuari (Spulbera-ma, Sange Albastru, cat si editiile de buzunar de la Vampirii din Morganville, Casa Noptii (mi le doream in colectia personala, cartile citindu-le de la prieteni) ). Una din seriile mele preferate, pe care am devorat-o efectiv, este Georgina Kincaid. Din pacate nu am mai apucat sa achizitionez ultima carte pentru a-mi intregi colectia, astept insa sa apara la reduceri sau ceva :). Recunosc ca astept sezonul reducerilor sau ofertelor de pe Libris sau Elefant deoarece consider ca am posibilitatea sa achizitionez mai multe carti cu o anumita suma de bani, asteptarea mea fiind una intemeiata, deoarece nu am chiar asa de mult timp liber ca sa ma apuc imediat de cartile noi care apar.
  Ultima carte citita este „Suge-o Ramona” a lui Andrei Ciobanu, deocamdata citesc „Daca as ramane..” de Gayle Forman si mi-as dori sa citesc „Cartea lui Four”, cea de-a patra carte din seria Divergent de Veronica Roth.

 56. Am 14 ani.Am inceput sa citesc mai mult cam de vara trecuta,cand m-am apucat de Fluturi de Irina Binder.De atunci,citesc carti de toate genurile.Cel mai mult imi place sa citesc din carti si nu din format electronic,asa ca ma multumesc cu orice carte imi cade in mana:))

 57. Am 17 ani si citesc. Citesc beletristica, romane politiste, dar iubesc sa citesc filosofie sau psihologie. Si da, intr-adevart, tinerii citesc, dar lumea nu-i vede. Si in plus, n-avem nevoie sa ne vada altii. Citim pentru noi, cu noi.

 58. Am 15 ani jumate și citesc cam tot ce îmi este recomandat de mama și sora mea: cărți clasice- toate genurile sau contemporane-cum am zis, nu toate, ci doar cele foarte bune recomandate de sora mea.

 59. Am 19 ani și până să intru la liceu nu citisem cap-coadă nicio carte. Dar nu îmi este jenă să afirm acest lucru. Pofta de lectură mi-a fost deschisă prin intermediul cărților polițiste, iar incet-încet, am ajuns la a citi orice merită a fi citit. Cu toate acestea, am o slăbiciune pentru cărțile thriller, istorice sau cele de specialitate, cu precădere pe cele arhitectură.

 60. Am 13 ani si pana acum un an nu imi placea deloc sa citesc. Citeam poezii sau povesti care imi trebuiau la scoala, dar le citeam pentru ca eram obligata, nu din placere. Primele carti care m-au atras in aceasta lume au fost faimoasele carti ale lui John Green: Sub aceeasi stea si Cautand-o pe Alaska. Am fost atat de fascinata incat le-am terminat in 2 zile. Pentru prima data observam ce inseamna cu adevarat cititul. Nici nu simteam cum trece timpul, nu mai aveam nevoie de apa, de mancare, de nimic. Cartea imi era de ajuns. De atunci am inceput sa citesc lunar vreo 3-4 carti, de orice gen. Imi plac SF-urile, romanele politiste, de dragoste, cartile horror, cartile psihologice si multe altele.

 61. Nu sunt adolescentă… adică… am 13 ani. Dar citesc de la 6-7 ani atunci când am invățat să citesc. Citeam de la bibliotecă orice imi pica in mână, imprumutam de unde puteam, de la profesori, colegi, până la vecinii singuri și bătrâni care – fie vorba-ntre noi- aveau niște bilioteci cam grase.
  Nu pot să mă despart de asta – și acum, imi cumpăr multe cărți, deși nu noi, doar de anticariat, și când am ocazia mai iau și noi.
  Am și un blog de carte, fac parte din comunități de cititori. Pnetru mine genul care mă marchează cel mai mult este… nici nu prea știu; imi place SF-ul pentru că imi deschide imaginația iar celelalte genuri pentru că mă induc in realitate.

 62. Am 13 ani. Ador sa citesc carti usoare, carti care chiar daca le pot intelege multi, tot iti pot oferi niste invataminte. Citesc si carti mai grele, am citit Paulo Coelho si chiar am inteles ce vrea el cu adevarat sa transmita. In principiui, citesc beletristica usoara, dar investesc bani si in carti psihologice sau de alte genuri.

 63. Am 20 de ani si citesc de prin a 9-a. Am inceput cu young adult si chick lit, dar ma delectez si cu romane clasice destul de des. Harry Potter este seria mea de suflet.

 64. Am 19 ani, citesc cărți de psihologie, uneori și filozofie, citesc beletristică, SF, thriller, romance, dar de la un timp citesc mai mult beletristică 😀

 65. Am 17 ani si imi plac foarte mult cartile clasice, desi sunt deschisa spre nou si imi place sa citesc cate ceva din fiecare domeniu . Ma axez pe cartile care ar putea sa ma imbogateasca atat cultural cat si sufleteste .
  Tinerii citesc, intr-adevar, insa nu ce ar trebui sa citeasca . Nu-mi place deloc sa generalizez, desigur ca exista si exceptii, insa majoritatea adolescentilor citesc SF-uri din cate am putut observa si in comentarii . Eliade spunea „cartile te fac sa-ti pierzi timpul intr-un mod inteligent”, insa sunt sigura ca nu se referea la carti precum Jurnalele vampirilor, Divergent, Insurgent, s.a.m.d . Aceste carti te fac sa-ti pierzi timpul la fel ca emisiunile de la TV, te „distreaza” atat cat tin insa, dupa ce s-au sfarsit, nu ramai cu nimic care ar putea contribui la dezvolatarea ta sau a culturii tale.
  Asadar, sfatul meu ar fi ca atunci cand intrati intr-o biblioteca sa va indreptati ochii si spre cartile cu pagini galbene, uzate si rasfoite cu drag de atatea generatii inaintea noastra. S-ar putea sa aveti parte de o surpriza foarte placuta. 🙂

 66. Am 15 ani si citesc belitristica in general, insa nu ma stramb si la alte genuri. Consum orice carte cu placere, atata timp cat se incadreaza in limita decentei si nu devine absurda. In ultimul timp m-am axat pe cele de psihologie deoarece as avea o dorinta sa urmez respectiva facultate, asa ca am decis sa vad mai bine cu ce se mananca.

 67. Citesc de cand am prins gustul slovelor. Cititul e o pasiune si o nevoie spirituala pentru mine. Imi place beletristrica, clasicii in mod special.
  P.s Am 19 ani.

 68. Am 29 de ani. Citesc dintotdeauna, de cand imi amintesc. Imi place sa citesc aproape orice, mai putin carti de dezvoltare personala. Imi place lectura pentru ca ma duce pe alte taramuri si ma face sa simt ca traiesc mii de vieti.

 69. Am 30 de ani. Citesc de la 4. Citesc literatura, memorii, carti de stiinta, orice. Important in viata este sa ne largim aria de cunoastere, iar cartile sunt cele care ne ajuta sa ne atingem obiectivul.

 70. Am doar 14 ani şi citesc de la 6 ani. M-am lăsat prin clasa a cincea de citit, pentru că aşa era cool. Dar am realizat un an mai târziu că era o tâmpenie. Ador să citesc absolut orice, dar SF-urile cu puţin romantism sunt favoritele mele. Îmi place să gust fiecare rând în parte din fiecare carte. Îmi place să savurez fiecare pagină şi să devin una cu cartea ce o citesc. Sunt tânără, cam foarte tânără, şi citesc.

 71. Am 20 de ani. Prefer sa ma delectez cu un roman de dragoste sau cu o carte de dezvoltare personala. „Fiecare carte are ceva de spus. Menirea noastra e sa auzim soapta fiecareia.”

 72. Emma, 17 ani. Iubesc literatura si citesc cam tot ce prind.Sunt ca un mic hamster care se entuziasmeaza in fata unei bucatele de branza. In ceea ce priveste tinerii care nu citesc, da, sunt multi care nu au prins gustul cartilor, dar este important sa tinem cont de faptul ca exista si exceptiile care confirma regula si nu trebuie sa ne limitam la a trage niste concluzii doar pentru ca nu stim unde sa cautam. 🙂

 73. Ma numesc Cezar si am 15 ani.Am inceput sa citesc mult din acelasi motiv ca si tine.Momentan sunt la categoria filozofie,asta dupa ce l-am citit pe Orwell si Kafka.

 74. Buna am 28 ani si citesc de cand ma stiu cartile sunt pentru mine ceva special,am abonament la biblioteca de cel putin 18 ani ,imi place sa citesc istorie,psihologie,comunicare,,beletristica ,iar acum achizitionez carti pentru propria biblioteca deci tinerii citesc si cumpara carti…

 75. Am 13 ani si m-am apucat de citit serios cam acum 4 ani, cand eram intr-a patra. Iubesc sa citesc beletristica, romane fantasy,politiste, aventura si in general cam tot ce mi se pare mie ca merita citit, indiferent de formatul in care gasesc cartile respective.

 76. Hey, imi place foarte mult blogul tau. E chiar foarte interesant si ma bucur ca sunt si tineri care citesc , adica eu ador cartile , de aceea la mine in clasa sunt categorizata drept o ciudata.
  Ultima carte citita de mine a fost pentru scoala ( Balzac -Eugenie Grandet) , pe care la inceput am considerat-o extrem de plictisitoare dar dupa mi-am dat seama ca e foarte frumoasa si-mi place foarte mult cum scrie Balzac.( Nu prea am citit autori clasici , am citit mai mult Agatha Cristie si carti din astea comerciale) Asta din cauza ca de abia anul trecut am descoperit pasiunea mea pentru carti.
  Ce pot sa zic , lectura m-a ajutat sa-mi imbogatesc vocabularul dar si cunostintele.
  Ma face sa evadez intr-un alt-fel de univers .
  Multumesc mult pentru ca ai creeat acest blog . E foarte interesant. Si IMI PLAC RECENZIILE TALE FACUTE CARTILOR, MA FACE SA VREAU SA LE CUMPAR PE TOATE :))

 77. Am 16 ani si iubesc sa citesc orice fel de carte, ma fascineaza cum o persoana poate descrie atat de bine incat sa te faca sa razi sau sa plangi, in cateva cuvinte, sa traiesti cu personajele. Colegii spun ca sunt ciudata, ca as putea sa ma uit la filme, nu sa citesc carti. Imi aduc aminte ca primisem bursa de la scoala si m-am dus cu gandul sa imi iau ceva de imbracat, dar am ajuns in Librarium si mi-am luat carti. A doua zi cand i-am spus colegei mele, a zis ca sunt nebuna.Consider ca ea e nebuna, dat fiind faptul ca ea nu a citit niciodata o carte.

 78. am 14 ani, si tipurile de carti favorite sunt mistery, politiste, clasice. Bineinteles, citesc orice atata timp cat este scris bine 😉

 79. Eu momentan citesc in special carti istorice, pentru ca desi am citit din toate genurile aproape , am realizat ca mi-ar placea mult sa studiez filozofia,o stiinta care le reuneste pe toate cele umaniste si poate chiar mai mult. Desigur, poeziile si simbolistica ma atrag, insa dupa o mica mare problema aparuta pe traseu incerc sa imi iau si eu o mica pauza si rasfoiesc cronicarii moldoveni , in loc de volumele de poezii pentru ca e putin mai greu acolo si o iau asa incet incet dar cu efect 🙂 O zi buna!

 80. Eu am 13 ani si am citit 2 romane(689 de pagini ambele) in 3 zile.Imi place sa citesc romane de groaza cu vampiri bineinteles cu adolescenti.Chiar azi am mai terminat un roman de vreo 232 de pagini si mai vreau sa mai citesc.Trebuie sa profit de zilele de vara deoarece in timpul scolii nu-mi permite timpul.Nu stiu daca vi se pare ciudat faptul ca am citit 4 romane intr-o saptamana.Prietenii mei spun ca-s obsedata si e adevarat.
  Pa,pa

 81. Am 13 ani si am citit 4 romane intr-o saptamana.Imi place sa citesc mai ales carti cu vampiri sau fantome.Chiar azi am terminat romanul ,,Fericirea mea esti tu,,.E superba trebuie s-o cititi pentru ca eu am gusturi la romane de genul asta.Fratele si prietena mea spun ca sunt obsedata de carti si au dreptate.

 82. Am 16 ani și cititul pentru mine a devenit un hobby din clasa a 5 a .Asa cum nu pot asculta doar un tip de muzică ,nu pot citi doar un singur gen de cărți .Îmi place să mă plimb prin rafturile bibliotecilor și librăriilor ,întinzând mâna doar după cărți care îmi atrag atenția .Citesc cărți fantastice ,psihologie,polițiste , filozofice ,romance,SF ,etc și pot să spun că fiecare care orice gen ar avea o carte ,acest lucru nu contează pentru mine atâta timp cât cartea se potrivește cu vocea mea interioară. 🙂
  Multă baftă la concurs și mulțumesc pentru articolele ce mă încântă atât pe mine cât și pe mulți alții de fiecare dată !

 83. Am 17 ani si pana acum un an citeam numai carti de la sectia pentru copii. Carti SF in general. Asta pana am descoperit gustul romanelor de dragoste. Am dezvoltat o obsesie pentru carti, in special romanele de dragoste istorice. Devorez cu placere si cartile de actiune, SF dar ma feresc de drame. Biblioteca mi-a devenit cel mai bun prieten. e mult maisanatos sa citesti o carte decat sa pierzi timpul la televizor. Ma bucur ca inca mai sunt adolescenti care devoreaza cu placere cartile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*